AB'den temkinli açıklama: Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası için Çin'e karşı yaptırımlar çözüm değil

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell © Francois Lenoir/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
© Francois Lenoir/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
By Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

AB'den temkinli açıklama: Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası için Çin'e karşı yaptırımlar çözüm değil

REKLAM

Avrupa Birliği, Çin Ulusal Halk Kongresi'nin kabul ettiği Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası'nın Pekin'le Brüksel arasındaki ilişkileri zedelediğini ancak yaşanan krize karşı çözümün yaptırımlar olmadığını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin yasayla ilgili derin endişeler taşıdığını kaydetti.

27 üye ülke adına bir açıklama yapan Borrell "AB ile Çin arasındaki ilişkiler karşılıklı saygı ve güvene dayanıyor. Bu karar, Çin'in uluslararası taahhütlerinin ne derece arkasında duracağı konusunda soru işeretleri doğurdu" dedi. Ancak Borrell, Öin'e yönelik yaptırımların Hong Kong'daki krizin çözümü için doğru bir yol olduğunu düşünmediğini dile getirdi.

Yalnızca bir AB üyesinin yasa nedeniyle Çin'e yönelik yaptırım uygulama yaptırım fikrini ortaya attığını belirten Borrell, bu ülkenin hangisi olduğuna dair bilgi vermedi.

Çin devlet Başkanı Şi Cinping, eylül ayında AB liderleriyle Almanya'nın Lepzig kentinde bir araya gelmesi bekleniyordu. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle bu tarihin yeniden gözden geçirilebileceği belirtiliyor.

Çin'in Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası'na karşı başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere İngiltere, Kanada ve Avustralya sert eleştiri yöneltirken AB'nin konuya temkinli yaklaşması dikkat çekti.

ABD, Hong Kong'la yürüttüğü ticari ve finansal ilişkilerin temelini oluşturan "özel statü"nün kaldırılacağını belirtirken, İngiltere de eksi kolonisi olması sebebiyle sahip olduğu özel ilişkileri genişleterek Hong Konglulara uzun vadede İngiliz vatandaşlığının yolunu açacaklarını açıklamıştı.

Her ne kadar Çinli ve Peki yanlısı Hong Konglu yetkililer bölgenin "yüksek seviyedeki" özerkliğinin tehdit altında olmadığını belirtse de, yasa Pekin yönetiminin bölgedeki nüfuzunu pekiştirecek bir adım olarak değerlendiriliyor.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

258 yıllık konyak açık artırmada rekor fiyata alıcı buldu

Restoranlar pandemide nasıl çalışacak? Sosyal mesafeyi koruyacak yaratıcı yöntemler | Foto Galeri

İtalya: Floransa'da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden her kişi için bir ağaç dikiliyor