27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

ABD’den yarım ağız FETO raporu

Teröristbaşı Fetullah Gülen’i bağrına basan ABD, hazırladığı terörizm raporunda Türkiye’ye şirin görünmek için FETÖ’den bahsetti, ancak ‘terör örgütü’ ifadesini kullanmamak için de yoğun çaba sarf etti. Rapordaki, ‘Türkiye’nin terör örgütü olarak tanımladığı’ ifadesi dikkati çekti.

21 Temmuz 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ABD’den yarım ağız FETO raporu
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Terörizm 2016 Ülkeler Raporu’nun Türkiye ile ilgili bölümünde ilk kez Fetullahçı Terör Örgütü’nden bahsedildi. Raporun bu bölümü önemli bir gelişme olarak kayda geçse de, Adalet Bakanlığı’nın haklı gerekçe ve somut delillerle sunduğu suç dosyalarına rağmen, 18 yıldır bağrına bastığı teröristbaşı Fetullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmeyen Washington yönetimi, FETÖ’yü terör örgütleri listesine alma cesaretini ise yine gösteremedi. Milli Güvenlik Kurulu’nun, FETÖ’yü 26 Mayıs 2016’da terör örgütü olarak tanımladığı hatırlatılan raporda, “Hükümet, 15 Temmuz’daki darbe girişiminden Gülen hareketini sorumlu tutuyor” denildi. FETÖ’ye raporunda ilk kez yer vererek Türkiye’ye şirin görünme çabası gösteren ABD, ‘terör örgütü’ ifadesini kullanmayarak FETÖ’yü aklamaya çalışmaktan da geri kalmadı.   
 
LİSTEDE PYD/YPG DE YOK
 
FETÖ’nün yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda adı geçen ancak listede yer almayan diğer bir terör örgütü ise Beyaz Saray’ın DEAŞ’la mücadele ettiği gerekçesiyle silah yardımı yaptığı PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG oldu. Raporda PYD/YPG’den bahsedilirken de, “Türkiye tarafından terör örgütü olarak tanımlanan” ifadesi kullanıldı. Türkiye’nin, başta PKK ve DEAŞ olmak üzere terör örgütleriyle mücadelesini sürdürdüğüne dikkat çekilen raporda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı Operasyonu, öne çıkan başlıklardan biriydi. PKK’nın, 2016’da Türkiye’de terör saldırılarını sürdürdüğü hatırlatılan raporda, 2015 yılı Temmuz ayından bu yana 8 bin teröristin öldürüldüğü anlatıldı. 
 
TOPU TÜRKİYE’YE ATTI
 
PKK’nın uzantısı olan Kürdistan Özgürlük Şahinleri’nin (TAK) de güvenlik güçlerine, altyapılara ve turistik tesislere yönelik saldırılarını artırdığı vurgulanan raporda, ABD ve NATO karşıtı DHKP-C’nin de faaliyetlerini devam ettirdiğine değinildi. Raporda, “Türk hükümeti, ülke içindeki bazı örgütleri, terör örgütü ilan etti. Bu örgütler, Türk Hizbullah’ı, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP-ML), Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO), Marksist Leninist Komünist Partisi’dir (MLKP). Türkiye ayrıca Suriye merkezli Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) ve silahlı kanadı YPG’yi, PKK’yla yakın ilişki içindeki terör örgütleri olarak tanımlıyor” denildi. 
 
HAKLILIĞIMIZI GÖSTERDİ
 
ABD’nin raporuna ilk yorum Başbakan Yardımcılığı koltuğunu, eski Savunma Bakanı Fikri Işık’a devreden yeni Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’tan geldi. Devir teslim töreninde gazetecilere açıklamada bulunan Kurtulmuş, eksik ama olumlu olarak yorumladığı ABD’nin ‘2016 yılı Terörizm Ülkeler Raporu’nun, Türkiye’nin haklılığını gösterdiğini söyledi.
 
GÜLEN TERÖRİSTTİR
 
Başbakan Yardımcılığı görevini Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’tan devralan Hakan Çavuşoğlu da, raporla ilgili olarak “Bizim kanaatimiz bu konuda bellidir. Bizim için bu örgütün elebaşı ABD’dedir ve teröristtir. Bunda hiçbir şekilde şüphe yoktur” dedi. Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da yaptığı değerlendirmede, “Bütün deliller ve veriler, 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşadığımız hain, alçak darbe girişiminin Fetullahçı Terör Örgütü’nün girişimi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Siz, yok deseniz de ABD, Batı dünyası kim ne derse desin bu hadise böyledir” diye konuştu.