için kaldı

ABD'den Türkiye-Rusya anlaşmasına ilk tepki

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda varılan 10 maddelik mutabakata ilişkin açıklama yaptı. Jeffrey, "Türkiye çok fazla şey kazanmadı. Rusya'dan, ABD'den aldığından daha azını aldı. Rusları ve rejimi sürece trajik biçimde dahil etti." dedi.

F5HABER F5HABER
ABD'den Türkiye-Rusya anlaşmasına ilk tepki

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda varılan anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye çok fazla şey kazanmadı. Rusya'dan, ABD'den aldığından daha azını aldı. Bu süreçte DEAŞ ile mücadeleyi zayıflattı. Türkiye Rusları ve rejimi sürece trajik biçimde dahil etti." ifadelerini kullandı.

"BÖLGEDE ANA AKTÖR ARTIK RUSYA"

ABD'nin 'DEAŞ'la Mücadele Koalisyonu' eski temsilcisi Brett McGurk da, Rusya ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya ilişkin değerlendirmede bulundu. Bölgede ana aktörün artık Rusya olduğunu belirten McGurk, "Ruslar bastırıp almış gözüküyor. Putin Erdoğan'a karşı Trump'tan daha dik durdu" dedi.

Twitter hesabından anlaşmaya ilişkin paylaşımda bulunan McGurk, "İronik bir biçimde Ruslar bastırmış ve ABD'li yetkililerin Trump'ın 6 Ekim'deki telefon görüşmesi öncesinde Türkiye ile üzerinde çalıştığı 'güvenlik mekanizması' anlaşmasının unsurlarını almış gözüküyorlar. Fark şu: Ana oyuncu artık Washington değil Moskova. Bölge bunu görüp anlayacak" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin ABD ile anlaşması üzerine bütün dünyanın merakla beklediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesi Soçi'de gerçekleşti. Saat 13.27'de başlayan görüşme yaklaşık 6 buçuk saat sürdü. Görüşmede, SDG'nin 150 saat içinde 30 kilometre derinlikteki 'güvenli bölge'den çıkarılması konusunda anlaşma sağlandığı ve Türkiye ile Rusya güçlerinin ortak devriye yapması konusunda anlaşıldığı açıklandı.

SONRAKİ HABER