ABD'de bir ırkçılık vakası daha: Siyah kiracıları durduk yere şikâyet eden adam viral oldu

George Floyd'un silahsız olmasına rağmen polis tarafından gözaltına alınırken yere yatırılıp boğularak öldürülmesiyle çalkalanan ABD'de, bir ırkçılık vakası daha gözler önüne serildi. Bir adamın, ofis binasında kiracı olan siyah gençleri "Burada oturuyorlar gibi görünmüyorlar" diyerek bina güvenliğine şikâyet ettiği görüntüler viral oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - George Floyd'un polis tarafından gözaltına alınırken boğularak öldürülmesinin yankılarının sürdüğü ABD'de, yeni bir ırkçılık vakasının görüntüleri viral oldu. Floyd'un öldürüldüğü Minneapolis kentinde, bir binanın spor salonunda bir grup siyah kiracıyı "Burada oturuyorlar gibi görünmüyorlar" diyerek önce 911'i aramakla tehdit eden, ardından da bina güvenliğine şikâyet eden Tom Austin'e tepki yağıyor.

Irkçılığın Amerikan toplumunun belli kesimlerinin bilinçaltında nasıl kök saldığını gözler önüne seren olay, Minneapolis'teki MozAic East ofis binasında yaşandı. Tom Austin, binanın spor salonunda karşılaştığı bir grup siyah kiracıyı oradan çıkmaları gerektiğini söyleyerek taciz etmeye başladı.

'BEN KİRACIYIM, YA SİZ?'

Görüntülerde Austin'in siyah erkeklere orada bulunmaya hakları olmadığını söylediği, "Ben Tom Austin. Bu binada bir kiracıyım. Ya siz?" dediği görülüyor. Binanın kiracılarından Team Top Figure isimli şirketin kurucuları olan siyah erkekler, "Hepimiz bu binada kiracıyız" yanıtını veriyor. Austin ısrarla "Hangi ofistesiniz, nerede?" gibi sorular sorarken, taciz ettiği gençlerden biri ekranın önüne gelip "Bizim burada bir ofisimiz var ve bu adam gelip, burada olamayacağımızı söyleyerek bizi suçluyor" diyor.

Austin "911 arıyorum" diyerek telefon ediyor. Siyah kiracılardan birinin "Gördüğünüz gibi burada ırkçılıkla karşı karşıyayız" dediği duyuluyor. Austin ise telefonda kendini tanıtıp, "Burada, buranın parçası gibi görünmeyen bir grup insan var" diye şikâyette bulunuyor.

'BU DAVRANIŞLARA SES ÇIKARMAMAKTAN YORULDUK'

Team Top Figure şirketinin çalışanlarının Instagram'dan paylaştığı görüntüler viral oldu. Şirketten yapılan açıklamada da, "Hepimiz buraya kira ödüyoruz. Bu adam ona giriş kartlarımızı göstermemizi, yoksa polisi arayacağını söyledi. Her gün bu tür davranışlara ses çıkarmamaktan çok yorulduk ve bu olayı açığa çıkarmamız gerektiğini hissediyoruz" denildi.

AUSTIN GERİ ADIM ATMADI

Austin ise Newsweek dergisine e-posta yoluyla yaptığı açıklamada "Olayı daha farklı ele almış olmam gerekirdi" dese de geri adım atmadı. Davranışının ırkla ilgisi olmadığını savunan ve bir kiracının spor salonuna dışarıdan arkadaşlarını getirdiğini öne süren Austin, bina güvenliğini aradığını söyledi. Austin, "Çok tehditkâr bir şekilde bana yaklaştılar ve ben de bina güvenliğini aramakla tehdit ettim. Irktan bağımsız olarak da bunu yapardım" ifadelerini kullandı.

Söz konusu olay, ABD'de büyük tartışma yaratan iki ırkçılık vakasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. Aynı kentte yaşayan George Floyd'un silahsız olmasına rağmen polis tarafından gözaltına alınırken yere yatırılıp boğularak öldürülmesine tepkiler sürüyor. New York'ta beyaz bir kadının, köpeğine yasal olarak tasma takmasını söyleyen siyah bir adamı "Burada bir Afrikalı Amerikalı beni ve köpeğimi hayatımla tehdit ediyor" diyerek yalan beyanla polise şikâyet etmesinin de yankıları dinmiş değil. (DIŞ HABERLER)

Trump: Floyd'un ölümüne ilişkin soruşturmanın hızlandırılmasını istedimTrump: Floyd'un ölümüne ilişkin soruşturmanın hızlandırılmasını istedim

'İşten çıkarmak yetmez, o polisleri hapse atın''İşten çıkarmak yetmez, o polisleri hapse atın'

ABD'de ırkçı vahşet: Polis şüpheliyi boğarak öldürdüABD'de ırkçı vahşet: Polis şüpheliyi boğarak öldürdü

ABD'de ırkçı polis vahşetinin yeni görüntüleri ortaya çıktıABD'de ırkçı polis vahşetinin yeni görüntüleri ortaya çıktı

Kendisini ırkçı beyanla ihbar eden kadını savunduKendisini ırkçı beyanla ihbar eden kadını savundu

ABD'nin tartıştığı ırkçı ihbar: Polise yalan söyleyen kadın işten kovulunca özür dilediABD'nin tartıştığı ırkçı ihbar: Polise yalan söyleyen kadın işten kovulunca özür diledi