ABD'den Türkiye'ye uzanan dolandırıcılık davasının önemli ismi: Sezgin Baran Korkmaz

ABD'den Türkiye'ye uzanan dolandırıcılık davasının önemli ismi: Sezgin Baran Korkmaz

AKP'li yılların 'bir anda en çok büyüyenler' listesinin başında gelen ismi Sezgin Baran Korkmaz'dı. Bir yandan 'hayırsever iş adamı' pozları vererek diğer yandan 'kara para aklama' suçundan ceza alan Erdoğan'a yakın patronun üstü 'şimdilik' çizildi...


Türkiye onun adını daha birkaç sene önce lüks yatıyla demirlediği koyda tatilcilere lahmacun, haşlanmış mısır, ayran dağıtmasıyla, pazar yeri satın alıp halka ücretsiz meyve-sebze vermesiyle duydu. Bir anda ortaya çıkan bu genç sermayedar, özellikle de havuz medyasının ilgi odağı oldu. Hele ki bir dönem, her gün gazetelerde ya bir röportajı yayınlanıyordu ya da yaptığı bir 'hayırseverlik'... Memleketi Kars Digor'da ayakkabı boyacılığıyla iş yaşamına başlayan Sezgin Baran Korkmaz, genç yaşta dev bir holdinge sahip olmuştu.

Hayır işlerinin yanında ismi bir de bakkaldan ekmek alır gibi alıp holdingi bünyesine kattığı dev şirketlerle anılır oldu... Her fısatta AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmesi, aralarından su sızmadığını gösteren boy boy fotoğraflar da peşinden geldi.

Aralıklarla adı şaibeli işlere karışan Sezgin Baran Korkmaz, 'hayırseverliği' ile de bu sıkıntıları aşmayı başarıyordu. Tartışmalı BoraJet satışı gibi... Örneğin özel jetiyle günübirlik dünyanın öbür ucuna neden uçtuğu sorusu akıllara geldiğinde, hemen bir röportaj veriyordu ve "17 kişilik jetim gideceği yere boş mu gitsin. Çalışanlarım benim jetime binebilir. Ne yapacağım öbür dünyaya jetime binip mi gideceğim" diyebiliyordu.

İsminin baş harflerinden oluşan SBK Holding'in patronu Sezgin Baran Korkmaz, hızlı gitti ve duvara tosladı. ABD'nin Utah eyaletindeki bir soruşturmaya adı karıştı. Aslında karışmakla yetinmemişti de...

ABD HAZİNESİ'Nİ DOLANDIRDILAR


Türkiye geçtiğimiz hafta, Sezgin Baran Korkmaz ile 13 kişinin daha tüm mal varlıklarına el konulduğu haberine uyandı. Erdoğan'a bu kadar yakın bir patronun dev servetine nasıl el konulurdu? Korkmaz'ın yanı sıra mal varlıklarına el konulduğu belirtilen 13 isim arasında Jacob Ortell Kingston, Isaiah Kingston, Rachel A. Kingston, Sally Kingston ve Lev Dermen (Levon Termendzhyan) de var. Söz konusu davaya konu olan soruşturma ABD'de Utah Federal Savcılığı'nın ABD'deki Kingston ailesi ile Lev Aslan Dermen'in (Levon Termendzhyan) vergi bağlantılarını incelediği dosyaya uzanıyor.

Bu soruşturma kapsamında, Kingstonlar ve Dermen, ABD'deki şirketlerinin 2010-2016 yılları arasında 'yenilenebilir bio-yakıt üretip sattığına' dair sahte belgeler düzenleyerek, ABD Milli Gelirler Vergi Dairesi'nin (IRS) sağladığı yaklaşık 511 milyon dolarlık vergi indiriminden haksız yere faydalanmakla suçlandı.

İTİRAFÇILAR 'HAYIRSEVER' SEZGİN'İ YAKTI


Soruşturma belgelerinde, ABD Hazinesi dolandırılarak elde edilen teşviklerin 134 milyon dolarlık kısmının da Türkiye'deki şirketlere gönderildiği görüldü. Kingston ailesinin dört üyesi ve Dermen, suçlarını kabul edip mahkum oldular.

Aynı dosyada Kingston ailesi üyeleri ifadelerinde, 2014-2018 yılları arasında biyoyakıt dolandırıcılık ağı ile ABD Hazinesi'nden elde ettikleri gelirleri Sezgin Baran Korkmaz'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu SBK Holding'in kontrolündeki inşaat, ilaç şirketleri ile gayrimenkul yatırımları aracılığıyla Türkiye'ye gönderdiklerini itiraf ettiler.

'KARA PARA AKLAMA VE TERÖR FİNANSMANI'


ABD Utah Federal Savcılığı da mahkemeye başvurarak Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki tüm mal varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etti. İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin, 30 Eylül 2020 tarihli kararında Korkmaz'ın da dahil olduğu 14 kişi ve 21 şirket hakkında 5549 sayılı yasanın 17. maddesi uyarınca el koyma kararı verdiği bildirildi. Söz konusu madde, "aklama ve terörün finansmanı suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunan hallerde" devreye giriyor.

BU RAHATLIĞIN BİR SEBEBİ VAR..

.
Aradan çok vakit geçmedi... Sezgin Baran Korkmaz'ın banka hesaplarına erişimi tekrar sağlandı, hem de İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği karara karşı savcının bankalara yazdığı yazıyla!

Mal varlıklarına el konulması kararı ortaya çıktıktan sonra Sezgin Baran Korkmaz, aktif olarak kullandığı Twitter hesabından"Çayı koyun yeniden başlıyoruz..." yazıp "12 yaşında tam bu noktada bugünün temellerinin hayalini kurduğum nokta" sözüyle 2019'da boyacı tezgahı önünde çektirdiği fotoğrafı yeniden paylaşmıştı. Tüm serveti gittiği sanılan bir sermayedarın bu rahatlığı birçok kişinin kafasını kurcalamıştı. Korkmaz'a verilenr erişimle bu rahatlığın nedeni de anlaşılmış oldu.

VE ERDOĞAN SAHNEDE


ABD Hazinesi'ni dolandırmaktan ve kara para aklamaktan suçlu bulunan Sezgin Baran Korkmaz, bu erişimle geriye ne bırakır bilinmez ama Erdoğan da bugün beklenen hamlesini yaptı. Erdoğan, Sezgin Baran Korkmaz'la olan fotoğraflarını sildirdi. T24'te yazan Adem Yavuz Arslan’a göre Erdoğan, Sezgin Baran Korkmaz’la olan fotoğraflarını sildirmek için mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise jet hızıyla söz konusu fotoğrafların silinmesine karar verdi.

kaynak:toplumsal