|

ABD yine vuracak

Beyaz Saray tarafından açıklanan, Esed rejimi yine kimyasal silah kullanacak iddiası, “ABD rejime yeni saldırı hazırlığında” şeklinde değerlendirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Spicer, olası yeni kimyasal saldırıda rejimin “ağır bir bedel ödeyeceğini” belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/06/2017 Wednesday
Güncelleme: 00:44 - 28/06/2017 Wednesday
Yeni Şafak
​ABD yine vuracak
​ABD yine vuracak

Önceki gece ABD’den Suriye’yi hedef alan bir açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada, Esed rejiminin yeni bir kimyasal saldırıya hazırlandığı iddia edilirken, böyle bir saldırı durumunda rejimin “ağır bir bedel ödeyeceği” belirtildi. Ancak açıklamanın kaynağına ilişkin ne Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ne Savunma Bakanlığı (Pentagon), ne de Dışişleri Bakanlığı bir teyitte bulundu. Öyle ki CENTCOM yetkilileri daha da ileri giderek, açıklamanın kaynağına dair “hiçbir fikirleri olmadığını” söylediler. Amerikan The New York Times gazetesi ise yayınladığı haberle, “ABD, Suriye’yi yeniden vurma ihtimaline hazırlanıyor gibi görünüyor” yorumunda bulundu. Rusya ise Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Suriye’nin meşru hükümetine yönelik tehditler kabul edilemez” dedi. Bilindiği üzere ABD, Esed rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak rejime ait Şayrat Hava Üssü’nü 7 Nisan’da Tomahawk füzeleriyle vurmuştu.

BEDELİNİ AĞIR ÖDERLER

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer’ın, Suriye’de rejimin yeni bir kimyasal silah saldırısı hazırlığı olduğuna ilişkin yazılı açıklaması gündeme bomba gibi düşerken ilgili diğer kurumların tepkileri kafaları karıştırdı. Açıklamada, “ABD, Esed rejimi tarafından, masum çocuklar dahil kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek muhtemel bir kimyasal silah saldırısı hazırlıklarının olduğunu tespit etmiştir. ” ifadelerine yer verildi. ABD’nin Suriye’de bulunma amacının, DEAŞ’ı temizlemek olduğu vurgulanan açıklamada, “Ancak eğer Bay Esed, kimyasal silahlar kullanarak yeni bir kitlesel ölüm saldırısı düzenlerse, o ve ordusu bunun bedelini ağır ödeyecektir” uyarısı yapıldı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Halley de twitterdan yaptığı açıklamada, Suriye halkına Esed rejimi tarafından yapılacak bir saldırıdan doğrudan Rusya ve İran’ın da sorumlu olacağı değerlendirmesinde bulundu.

CENTCOM: BİR FİKRİMİZ YOK

Amerikan BuzzFeed sitesinin aktardığına göre, konuyla ilgili ulaşılan CENTCOM yetkilileri Beyaz Saray’ın Suriye’ye yönelik açıklamasının kaynağına dair “hiçbir fikirleri olmadığını” söyledi. BuzzFeed’in ulaştığı 5 savunma yetkilisi, açıklamanın sebebini bilmediklerini söylerken, kimyasal saldırının nerede geleceğine dair de bilgi sahibi olmadıklarını aktardı. Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı sözcüleri de konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Olağan koşullarda benzer açıklamaların ulusal güvenlik kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yapıldığı biliniyor.

New York Times gazetesi ise Suriye rejiminin yeni kimyasal silah saldırısına hazırlandığı yönündeki Beyaz Saray açıklamasının, ABD’nin Suriye’yi yeniden vurma ihtimaline işaret ettiği yorumunda bulundu.

  • Rusya'dan sert tepki
  • Beyaz Saray’dan Esed rejimini hedef alan açıklamaya Rusya tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Beyaz Saray’ın, açıklamasına ilişkin olarak, “Suriye’nin meşru hükümetine yönelik tehditler kabul edilemez” dedi. Peskov, Beyaz Saray’ın ‘Suriye hükümetinin başka bir kimyasal saldırıya hazırlandığı’ beklentisini neye dayandırdığını bilmediklerini söyledi. Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Krasov, ABD’nin Suriye’nin kimyasal saldırı düzenleyeceğine ilişkin iddialarının, bir saldırı için zemin hazırlığı olduğunu iddia etti.

#ABD
#Rusya
#Suriye
7 years ago