26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

ABD 17 Mart Musul hava saldırısında sivillerin öldüğünü itiraf etti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yaptığı açıklamada, DEAŞ'e karşı ABD öncülüğündeki koalisyonun 17 Mart'ta Musul'da gerçekleştirdiği hava saldırısında 101 sivilin hayatını kaybettiğini itiraf etti.

26 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ABD 17 Mart Musul hava saldırısında sivillerin öldüğünü itiraf etti
Koalisyon bünyesindeki ABD uçaklarının Musul'da gerçekleştirdiği hava saldırısındaki sivil kayıplara ilişkin Pentagon tarafından soruşturmanın başına getirilen Tuğgeneral Matthew Isler konuya dair açıklama yaptı.
 
Isler, ABD uçaklarının 17 Mart'taki hava saldırısında DEAŞ mensubu 2 keskin nişancıyı hedef aldığını, ancak DEAŞ militanlarının binaya önceden patlayıcı yerleştirdiği için patlamanın tetiklendiğini savundu.
 
'PATLAMAYA, 500 KİLOGRAMDAN FAZLA PATLAYICI NEDEN OLMUŞ OLABİLİR'
 
Saldırıda, GBU-38 adlı akıllı bir mühimmat kullandığı ancak patlamanın bu mühimmatın dört katından fazla bir etkiye neden olduğu iddia edildi. Olaya ilişkin yapılan araştırmada GBU-38 ile örtüşmeyen ancak DEAŞ'in sık kullandığı patlayıcılarla benzer özellik gösteren parçalar bulunduğu öne sürüldü. Saldırıda 227 kilogram bomba kullanıldığını ancak patlamaya 500 kilogramdan fazla patlayıcının neden olmuş olabileceğini ifade eden ABD'li tuğgeneral, bombardıman sürecine katılan hiç kimsenin binada siviller olduğundan ve DEAŞ'in bomba yerleştirdiğinden haberi olmadığını öne sürdü.
 
'KEŞİF UÇUŞLARI YAPILMADI' İTİRAFI
 
ABD'li tuğgeneral, koalisyonun saldırıdan önceki gece bölgede keşif uçuşları yapmadığını ve bölgeyi izleyemedikleri için mahalledeki hareketliliği fark edemediklerini de itiraf etti.
 
BİLANÇO: 105 SİVİL VE 2 DEAŞ MİLİTANI ÖLDÜ, 36 KİŞİ KAYIP
 
Binadaki 101 sivilin ve 2 DEAŞ keskin nişancısının öldüğü itiraf edilen açıklamada, binaya yakın bir konumda bulunan 4 sivilin daha hayatını kaybettiği, binada bulunduğu söylenen 36 kişinin ise hala kayıp olduğu kaydedildi.
 
Açıklamanın ilgili kısmı şöyle: "Soruşturmada, DEAŞ'in binaya büyük bir patlayıcı yerleştirip binayı sivillerle doldurduktan sonra binadan Irak kuvvetlerine ateş açtığı tespit edildi. 17 Mart 2017 sabah saat 08.00'de yerel komutanın talimatı üzerine koalisyon uçakları Irak Terörle Mücadele Servisi askerlerine ateş açan iki DEAŞ keskin nişancısına yönelik hava saldırısı düzenledi. Ne koalisyonun ne de Irak kuvvetlerinin binada sivillerin olduğundan haberi vardı. Koalisyon tehdidi orantılı bir şekilde bertaraf etmek ve tahribatı önlemek için bir adet 38 GBU güdümlü mühimmatı seçti. GBU-38'in sadece en üst katı etkileyecek şekilde patlaması IŞİD'in önceden yerleştirdiği ancak koalisyon tarafından bilinmeyen büyük miktardaki bir patlayıcının tutuşmasına neden oldu."
 
İLK KEZ SİVİL KAYIPLARIN SORUMLULUĞU ÜSTLENİLDİ
 
Daha önce de saldırıdaki sivil kayıplarda ABD uçaklarının rolü olabileceğine dair açıklamalarda bulunan Pentagon yetkilileri, bu açıklamayla birlikte ilk kez sivil kayıp olduğuna ilişkin sorumluluk üstlenmiş oldu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan geçen yıl yapılan bir açıklamada, 20 Kasım 2015 ila 10 Eylül 2016 tarihleri arasında Irak ve Suriye'de DEAŞ'e karşı düzenlenen 24 hava saldırısında 64 sivilin hayatını kaybettiği ve 8 kişinin de yaralandığı itiraf edilmişti. (sputnik)