ABD'yi şok eden iflas

ABD piyasaları haftaya Sears’tan gelen kötü haberle başladı. Amerika’nın en eski ve köklü perakende şirketi Sears, 132 yıldan sonra bu sabah iflas ettiğini açıkladı...

ABD'yi şok eden iflas

ABD piyasaları haftaya Sears’tan gelen kötü haberle başladı. Amerika’nın en eski ve köklü perakende şirketi Sears, 132 yıldan sonra bu sabah iflas ettiğini açıkladı. Şirket son bir kaç yıldır iflas etmemek için çaba harcıyordu ancak “Amazon’la mücadelesini kaybettiğini” açıkladı ve bu sabah ödemesi gereken 134 milyon dolar borcu ödeyemeyeceği gerekçesiyle iflasını açıkladı. Şirket yetkilileri bazı dükkanlarını açık tutacaklarını ve KMART gibi online olarak hala iş yapan şubelerinin çalışmaya devam edeceğini belirttiler. Ancak holding şirketin borçlarını üstlenecek bir yatırımcı aramaya da devam ediyor. Şirket yıl sonuna kadar en az 142 dükkanını kapatacak. Şirketin hisseleri sene başından bu yana %89 oranında değer kaybetmiş durumda.

PİYASALARDA DURUM

Amerika’da piyasalar geçen hafta ortasında yaşanan sert düşüşlerden sonra rahat bir nefes aldılar. Cuma günü ülkenin önde gelen bankalarından gelen pozitif üçüncü çeyrek raporları ve JP Morgan analistlerinin “ekonomi sağlam” raporu yatırımcıları rahatlatmış görünüyor. Peki, bu haftadan neler bekleniyor?

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre geçen Çarşamba günü birçok yatırımcıyı “Acaba yeni bir kriz mi geliyor?” endişesine sokan düşüşleri geride kalmış görünüyor. Bu düşüşü bir uyarı olarak alanlar olsa da önceki yılların aynı dönemine bakıldığında bu tip düşüşlerin yaşandığını görülüyor. Sebebi ise yılsonuna yaklaşırken birçok yatırımcının, vergi dönemi öncesinde, yıl içinde yaptıkları kar miktarlarını düşürmeye çalışması. Bu şekilde de bazı yatırımcılar için de yeni fırsatlar yaratılmış oluyor. Düşüş, %20’lere vardığında bu, kriz olarak değerlendiriliyor.

Odatv.com

arşiv