Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, koronavirüsten dolayı karantina koşullarının süreceği ve buna bağlı olarak şirketlerin kârları ve temettülerinin olumsuz etkileneceği endişeleri ile yılın ikinci üç aylık dönemine sert düşüşlerle başladı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump'ın virüs salgını dolayısıyla "acılı" bir dönem geçirileceği yolundaki uyarısından sonra beklentilerin kötüleşmesinin etkisiyle son dört günde üçüncü kez aşağı yönde hareket etti. ABD'de ADP verisi istihdamın beklenenden daha az azaldığını gösterdi, ancak bu veri 12 Mart'a kadarki dönemi içeriyor. Öte yandan, ABD'de imalat sektörü verisi daralmayı işaret ederken, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin 100,000 azalma göstermesi bekleniyor.

ABD hisseleri, virüs salgını dolayısıyla ekonominin büyük kısmının kapanması nedeniyle 2008'den beri en kötü çeyrek dönemini yaşadı. S&P 500 Endeksi, Şubat ayında gördüğü rekor zirveden yüzde 34 düştü, ancak daha sonra, hükümetin daha önce görülmemiş büyüklükteki harcama planının etkisi ile yüzde 18'lik üç gün süren bir ralli gerçekleştirdi. Bu ralliden bu yana, endeks, sıkıntılı dönemin daha önce düşünülenden daha uzun sürebileceğine ilişkin işaretlerin artması ile yaklaşık yüzde 5 geriledi.

GW&K Investment Management portföy yöneticisi Aaron Clark, "Tipik bir şekilde gerçekleşen, oldukça keskin bir ayı piyasası rallisi vardı ve şimdi önümüzde bazı kötü haberler duruyor," dedi ve "Açık bir şekilde, haberler, yeni vakalar ve ekonomik haberlerden dolayı korkunç olacak ve kârlar düşecek" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 10:01'de yüzde 3.0 aşağıda 2.507,31 puan seviyesinde seyrediyordu. Dow Jones Endeksi yüzde 2.7 gerilerken, Nasdaq Endeksi yüzde 2.3 kaybetti.