11 Aralık 2019 15:26

ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu, Türkiye’ye yaptırım tasarısını onayladı

ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu’nda Türkiye’ye yaptırım öngören tasarı onaylandı.

ABD Hazine Bakanlığı binası | Fotoğraf: Roman Boed/Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Paylaş

ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'ye Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı Cumhuriyetçi ve Demokrat Senatörlerce hazırlanan yaptırım tasarısını görüştü. Yapılan oylamada, Türkiye'ye yönelik yaptırım öngören tasarı, 18 evet, 4 hayır oyuyla kabul edildi. Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. 

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komiteleri de dün 2020 yılı bütçesinde anlaşmış ve Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini satın aldığı için Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istemişti.

Komisyonda kabul edilen tasarı, Senato genel kurulunda görüşülecek. Ancak tasarının ne zaman oylanacağı bilinmiyor. Senato'da yaptırım kararı alınırsa, son olarak tasarı ABD Başkanı Trump'ın onayına sunulacak.

Yaptırım paketinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesiDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yer alıyor.

Yaptırımlarda ABD ordusunun TSK'ya mermi satması veya paylaşmasının engellenmesi, Türkiye'ye savunma teçhizatları, hizmetleri ve materyalleri satamaması gibi maddeler yer alıyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen yaptırım yasası tasarısının, Türkiye'nin egemen kararlarına saygısızlık olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ''Barış Pınarı Harekatımız ve S-400 sistemi gerekçesiyle ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde hangi saiklerle kabul edildiğini biliyoruz. Bunun nedeni, uzun zamandır (Suriye'nin kuzeyinde) itinayla hazırlanan projeye indirdiğimiz ağır darbeden kaynaklanan derin hayalkırıklığıdır.'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, son dönemde Kongre’nin her iki kanadında iç siyasi hesaplarla yürütülen ve Türkiye aleyhtarı malum çevrelerce de desteklenen girişimler için "milli güvenliğimizle ilgili egemen kararlarımıza saygısızlığın yeni bir tezahürüdür'' değerlendirmesine yer verildi.

Söz konusu girişimlerin Türk-ABD ilişkilerine zarar vermenin ötesinde bir işlev görmediğine işaret edilen Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Temsilciler Meclisi’nin 29 Ekim’de kabul ettiği benzer içerikli bir yasa tasarısına gerekli tepkiyi vermiştik. Bu kez Senato’nun gündemine alınmaya çalışılan tasarı, yaptığımız izahatların anlaşılmak istenmediğini gösteriyor. ABD Kongresini, Türk-ABD ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak geçtiğimiz haftalarda en üst düzeyde teyit edilen ortak hedeflerimize zarar vermeyecek yapıcı bir tutum benimsemeye ve aklıselimle hareket etmeye çağırıyoruz.''

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Gaytancıoğlu: İmar Affı hangi yandaşları affetti?

SONRAKİ HABER

Kültür Sanat-Sen: Devletin sanatçıları sarayın eğlencelikleri haline getiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...