ABD: Eğer PKK yaptıysa şiddetle kınıyoruz

ABD Kuzey Irak'ta PKK'nın elindeki 13 Türk vatandaşının öldürülmesi konusunda bir açıklama yayınladı.

Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde yürütülen askeri operasyonda 13 Türk vatandaşının ölümü ile ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama yapıldı.

Sözcü Ned Price’ın Twitter hesabından yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Amerika Birleşik Devletleri, Irak’taki Kürdistan bölgesinde Türk vatandaşlarının ölümü nedeniyle çok üzülmüştür. NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız ve son çatışmada hayatını kaybedenlerin ailelerine de taziyelerimizi iletiyoruz. Eğer Türk sivillerin ölümünün, terörist bir organizasyon olan PKK tarafından gerçekleştirildiği yönündeki haberler doğrulanırsa, bunu olabilecek en şiddetli şekilde kınıyoruz.”

Öte yandan 13 Türk vatandaşından birinin daha kimlik tespiti yapıldı. Malatya'da Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi işleminin ardından hayatını kaybeden 12. kişinin Kırıkkale’nin Delice ilçesi nüfusuna kayıtlı Uzman Çavuş Ümit Gıcır olduğu ifade edildi.

Daha önce hayatını kaybeden 11 kişinin kimliği açıklanmıştı.

Kimlikleri belirlenen altı kişinin cenazesi memleketlerine gönderildi. Aileleri tarafından alınan Uzman Çavuş Hüseyin Sarı Kahramanmaraş'a, Uzman Çavuş Mevlüt Kahveci Eskişehir’in Mihalgazi ilçesine, Er Sedat Sorgun Erzurum'a, Polis Sedat Yabalak Mersin’in Anamur ilçesine, sivil Aydın Köse Adıyaman'a gönderildi.Astsubay Semih Özbey ise memleketi Malatya'da toprağa verildi.

Uluslararası haber ajansı Reuters, ismini vermek istemeyen üst düzey askeri bir yetkiliye dayandırdığı notta "Ölenlerin arasında Türkiye istihbarat servisine (MİT) mensubu olduğunu da" belirtti.

Reuters'ın haberinde PKK tarafından kaçırılan 13 kişinin, kaçırılma haberinin daha önce "güvenlik gerekçesiyle" paylaşılmadığı bildirildi.

PKK'ya yakın kaynaklar 13 kişinin TSK'nın yoğun bombardımanı ve kamp içi ve dışında gelişen yoğun çatışmalar sonucu  hayatını kaybettiğini söylüyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şöyle dedi: 

"PKK elindeki esir askerlerin yakınları 2,5 sene önce bana başvurmuştu. Sağsalim dönüşleri için yardım istemişlerdi. Bir barış ortamı olsa belki o insanlar hayatta olurdu. Barış, hayat için her şeyi yapardım ama devlet yetkilileri böyle bir şeyi hiç düşünmedi, adım atmadı."

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan ise 2016 yılından beri esir tutulan asker ve polislerle ilgili biri 4 gün önce olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 6 soru önergesi verdiğini, basın toplantısı düzenlediğini söyledi. 

Kategoriler

Güncel