Gündem ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Paylaş
ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı önünde çıkan kavga nedeniyle Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın geçen 17 Mayıs'ta ABD Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasının ardından bugün de Türkiye, ABD Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne çağırdı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında Türk Büyükelçilik konutu önündeki kavgayla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Büyükelçi John Bass'a sözlü ve yazılı protesto verildi.

İşte Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan o açıklama:


Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz hafta Vaşington'u ziyareti sırasında, Büyükelçilik Kançılaryası önünde ABD güvenlik personelinin Sayın Bakanımızın yakın koruma ekibine karşı yerleşik diplomatik kural ve teamüller hilafına sergilemiş oldukları profesyonelliğe aykırı saldırgan davranışlar bugün Bakanlığımıza çağrılan ABD Büyükelçisi nezdinde sözlü ve yazılı olarak protesto edilmiş, ABD makamlarının bu olayı soruşturması ve gerekli açıklamanın tarafımıza yapılması resmen talep edilmiştir.

ABD Büyükelçisi ile yapılan görüşmede, Sayın Cumhurbaşkanımızın Vaşington'da bulunduğu süre zarfında karşılaşılan ve ABD makamlarının gerekli önlemleri programın her aşamasında alamamasından kaynaklanan güvenlik zaaflarının, diğer her açıdan başarılı geçen bu önemli ziyareti gölgeleyemeyeceği vurgulanmıştır.




ABD DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRK ŞİDDETİ BASİT BİR ŞEKİLDE KABUL EDİLEMEZ


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında Türkiye’nin Washington büyükelçiliği önünde gösteri yapan grupla korumalar arasında çıkan kavga hakkında ilk kez konuştu.

Tillerson, Foxs’e yaptığı açıklamada Türk Büyükelçi Serdar Kılıç’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığını hatırlattı ve “Türk şiddeti basit şekilde kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Tillerson sözlerini “Hala süren bir soruşturma var. Bu incelemeden çıkacak sonucu bekleyeceğiz. Türk Büyükelçiliği’nde yaşananlarla ilgili dehşete düştüğümüzü ilettik” diye sürdürdü.


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson