ABD baskı yaptı 15 milyar dolarlık ihale GE'ye kaldı

ABD baskı yaptı 15 milyar dolarlık ihale GE'ye kaldı

Irak’ta Alman Siemens firmasının almasına kesin gözüyle bakılan 15 milyar dolarlık enerji ihalesi, ABD’nin Bağdat yönetimine yaptığı baskıyla General Electric (GE) firmasına kaldı. İhale ile zor günler geçiren GE rahat bir nefes aldı.

MİKDAT KARAALİOĞLU / ALMANYA

Irak’ta Alman Siemens firmasının almasına kesin gözüyle bakılan 15 milyar dolarlık bir enerji ihalesi ABD’nin Irak hükümetine yaptığı baskı sonucu GE’e verildi. İhale Irak’a 11 Gigawatt enerji temin edecek sisteminin inşa edilmesini içeriyor. Siemens’in bu ihaleyi almasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Financial Times’da yer alan habere göre ABD hükümeti Irak’a bu ihaleyi GE’ye vermesi için baskı yaptı. ABD’nin Bağdat yönetimini ikna ederken, Irak’ı Saddam rejiminden kurtarmak için hayatını kaybeden Amerikalı askerler argümanını kullandığı bildirildi. Habere göre ABD ve Irak arasında petrol ve gaz çıkarılması ile enerji üretimi konusunda bir anlaşma sağlandığı ve bu anlaşma bağlamından söz konusu 15 milyar dolarlık ihalenin büyük bir bölümününün GE'ye verildiği bildirildi.

Kötü günler geçiren GE’nin bu ihaleye durumunu düzeltmesi bekleniyor. Öte yandan Siemens de bu ihaleyi alabilmek icin henüz ümidini kaybetmedi. Siemens sözcüsü yaptığı açıklamada Irak’la görüşmelerin sürdüğünü belirterek ucuz, güvenli ve istikrarlı bir enerji alt yapısını kurmayı umduklarını söyledi.

Siemens Yönetim Kurulu Başkanı Joe Kaesser daha önce Irak’a giderek o zamanki devlet başkanı Haydar El Abadi ile görüşmüştü. Kaesser Irak’a toplam 11 gigawatt enerji üretecek enerej santrallerini gelecek dört yıl içinde kurma teklifi sunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN