Beyaz Saray'da düzenlenen ve Irak ile Suriye'deki azınlıkların korunması ve bu unsurlara destek verilmesini öngören yasanın imza töreninde konuşan Trump, IŞİD'le ilgili dikkat çekici ifadeler kullandı.

[old_news_related_template title="Suriye'de Beşar Esad'ın omuzlarda videosu yayınlandı" desc="Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş sonucunda başta Suriyeliler olmak üzere birçok ülkenin vatandaşı hayatını kaybetti, savaştan kaçan dört milyondan fazla Suriyeli Türkiye'ye sığındı. Çatışmalarda yüz binlerce kişi de hayatını kaybetti. Ülke topraklarında ortaya çıkan başta IŞİD olmak üzere terör örgütleri masum insanları düşünmeden katletti. Şam Yönetimi ise Rusya'yı arkasına alarak birçok yerde katliam yaptı. Binlerce çocuk ve sivil çatışmalarda öldü. Savaşın en çok merak edilen ismi kuşkusuz Başar Esad ve ailesiydi. Çatışmaların merkezindeki isim savaşın yedinci yılında Al-Watan gazetesinin yayınladığı videoda Suriyeli destekçilerinin omuzlarına çıkarak sevinç gösterisinde bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/esad-video_16_9_1542193648.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/yuz-binlerce-suriyelinin-katili-omuzlarda-2737556/"]

ABD yönetiminin farklı unsurlarından IŞİD'le mücadeleye ve Suriye'de ne kadar IŞİD mensubu kaldığına ilişkin farklı açıklamalar gelirken, Trump'ın yaptığı yeni açıklama dikkat çekti.

"30 GÜN İÇİNDE HİÇBİRİ KALMAYACAK"

Terör örgütü IŞİD'in bu bölgede yaşayan herkese karşı çok kötü işler yaptığını anlatan Trump, "ülkesinin bu örgüte karşı başından itibaren kararlı bir şekilde mücadele verdiğini" ifade etti.

Trump'ın, "IŞİD'e karşı çok büyük bir iş yaptık. Dünyanın o bölgesinde sayıları çok az kaldı ve önümüzdeki 30 gün içinde hiçbiri kalmayacak." şeklindeki sözleri dikkat çekti.

[old_news_related_template title="Suriye açıkladı! ABD çocuk ve kadınları vurdu iddiası" desc="ABD'nin yardım ettiği IŞİD karşıtı koalisyonun Suriye'nin Deyr ez Zor bölgesindeki Hacin kentine yönelik düzenlediği hava saldırısında 9’u çocuk 20 sivilin yaşamını yitirdiği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/suriye-abd-reuters_16_9_1543071504.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/suriye-acikladi-abd-cocuk-ve-kadinlari-vurdu-iddiasi-2757464/"]

IŞİD'in zarar verdiği dini ve etnik azınlıklara ABD'nin destek olmaya devam edeceğini kaydeden Trump, daha sonra kameralar önünde söz konusu yasaya imzasını attı.

"ASKERİ HEDEF, IŞİD'İN KALICI YENİLGİSİDİR"

Öte yandan Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi McGurk ise IŞİD'le mücadeledeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Suriye'de IŞİD'e karşı askeri operasyonların hala sürdüğünü ve IŞİD'in varlığının yüzde bire indiğini belirten McGurk, Suriye'de IŞİD'in tamamen temizlenmesinin ardından elde edilen kazanımların devamlılığını sağlamak adına çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

[old_news_related_template title="IŞİD üyesi kardeşler Türkiye'ye girmek isterken yakalandı" desc="Suriye'den kaçak yollarla Hatay'ın Altınözü ilçesine geçmeye çalışan, terör örgütü IŞİD üyesi olduğu iddia edilen 2 erkek kardeş yakalandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/resim1_6835268_16_9_1543926902.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/isid-uyesi-kardesler-turkiyeye-girmek-isterken-yakalandi-2776292/"]

ABD öncülüğündeki koalisyonun ne zaman Suriye'den ayrılacağı sorusuna McGurk, "Tüm bu kazanımların sürdürebilir olmasına emin olacağımız bir kampanya noktasındayız. Askeri hedef, IŞİD'in kalıcı yenilgisidir ve yıllar içinde bir şey öğrendiysek, onları fiziki olarak yenip öylece çekip gidemezsiniz. Kazanımların devamlılığını sağlamak adına iç güvenlik güçleri kurulmasından emin olmalısınız." ifadelerini kullandı.

 

[old_news_related_template title="ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, Fırat'ın doğusu konusunda söz vermedi" desc="ABD'nin Suriye temsilcisi James Jeffrey, Washington’un PKK terör uzantısı PYD-YPG'ye verdiği desteğin iki ülke arasında yarattığı gerilimin gölgesinde, Ankara'ya bir günlük ziyarette bulundu. Ancak Ankara'nın beklentilerinin aksine Jeffrey, PYD-YPG'ye destek ya da Fırat'ın doğusunun bu örgütten temizlenmesi konusunda herhangi bir ümit vermedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/jeff1_6864524_16_9_1544203590.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abdnin-suriye-ozel-temsilcisi-james-jeffrey-firatin-dogusu-konusunda-soz-vermedi-2782816/"]

Öte yandan McGurk, bölgede küçük bir alanda varlık gösteren IŞİD'in yok edilmesinin neden bu kadar uzadığı sorusuna, IŞİD militanlarının canlı bomba yeleği giydiğini ve birçok yere el yapımı patlayıcı yerleştirdiğini bu sebeble savaşmanın oldukça zor olduğunu ve zaman aldığını ifade etti.

[old_news_related_template title="Pentagon: 'Suriye'deki S-400'ler müttefikleri tehdit edebilir'" desc="ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) adayı Korgeneral Kenneth McKenzie, Rusya'nın Suriye'de S-400 füze sistemini aktifleştirmesinin, ABD ve Suriye'de uçuş yapan koalisyon ortaklarını tehdit edeceğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/s-400-reuters_16_9_1543957250.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/pentagon-suriyedeki-s-400ler-muttefikleri-tehdit-edebilir-2776908/"]

"İÇ GÜVENLİK GÜÇLERİ"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) daha önceki bir raporda ABD destekli SDG ismini kullanan PYD/PKK’nın Suriye’de “iç güvenlik gücü”, “sınır güvenliği gücü” ve “patlayıcı uzmanı” eğitmeye başladığını ve terörle mücadele güçlerini tekrar şekillendirmeyi planladığını bildirmişti.

Raporda, ABD’nin Suriye’deki asker sayısını dört kat artırarak 2 bin civarına çıkardığı ifade edilirken ABD’nin Suriye’de toplam 12 bin 500 civarında "asker" eğittiği ve bunun 11 binden fazla kısmının "SDG kuvvetlerinden" oluştuğu belirtilmişti.

Pentagon eğitilen gücün konvansiyonel bir sınır koruma birliği olmadığını, “iç istikrar ve güvenlik gücü” olacağını iddia etmişti. AA