1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Trump Erdoğan'ı tebrik etti

17 Nisan 2017

ABD Başkanı Donald Trump, 16 Nisan referandumu vesilesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik etti.

https://p.dw.com/p/2bMUF
ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

ABD Başkanı Trump, 'Evet' ile sonuçlanan anayasa referandumuyla ilgili olarak Erdoğan'ı aradı. Telefon görüşmesinde Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı halk oylamasında elde ettiği başarı dolayısıyla tebrik etti. Doğan Haber Ajansı (DHA) bu bilgiyi Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdı. 

Beyaz Saray, AGİT raporunu bekliyor

Öte yandan Beyaz Saray, Türkiye'deki referandum konusunda yorumda bulunmak için uluslararası gözlemcilerin nihai raporunu bekleyeceğini açıkladı.

USA Sean Spicer
Sean SpicerFotoğraf: Reuters/C. Barria

Türkiye'deki referandum sürecinin uluslararası standartları karşılamadığını belirten Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) gözlemci heyetinin bu çıkışıyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, "Bunu gözden geçiren bir uluslararası komisyon var ve 10-12 gün içinde bir rapor yayımlayacaklar. Bekleyip işlerini yapmalarına izin vereceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama 

Bu ifadelerden kısa süre önce de ABD Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin bir açıklamada bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, AGİT'in 16 Nisan referandumuyla ilgili endişelerini dikkate aldıklarını ancak net bir yorumda bulunmak için nihai raporu bekleyeceklerini duyurdu.

USA Mark Toner
Mark Toner Fotoğraf: U.S. Department of State.

Toner, "AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin (ODIHR) nihai raporunu bekliyoruz. Bunun da birkaç hafta alacağını anlıyoruz" dedi. Toner, ayrıca Türk hükümetine temel hak ve özgürlükleri koruması çağrısında bulundu. 

AGİT, tüm referandum sürecine ilişkin nihai raporunu, gözlemci heyetinin misyonunun tamamlanmasından yaklaşık iki ay sonra açıklayacağını duyurmuştu.

© Deutsche Welle Türkçe

Reuters/DHA/CÖ/HS