Abbas, Trump’ın ‘Yüzyılın Anlaşması’na karşı

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmut Abbas’ın sözcüsü Nabil Ebu Rudeyne Trump’ın Ortadoğu için düşündüğü ve adını “Yüzyılın Anlaşması” koyduğu barış girişimini eleştirdi ve bu girişimi kabul etmediklerini söyledi.

Dünya
25 Temmuz 2018 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmut Abbas’ın sözcüsü, Trump’ın Ortadoğu için düşündüğü ve adını “Yüzyılın Anlaşması” koyduğu barış girişimini eleştirdi ve bu girişime engel olduklarını söyledi.

 FÖY Başkanı Mahmut Abbas’ın sözcüsü Nabil Ebu Rudeyne cumartesi günü FÖY resmi haber ajansı Wafa’ya açıklama yaparak Trump’ın planının öngörülemez bölgesel sonuçları olabileceğini ve bölgedeki bazı ülkelerin egemenliklerini tehlikeye atacağını söyledi. 

Sözcü, Filistin halkının kararlı duruşu ve FÖY hükümetinin halkına karşı sorumluluk duygusu ile bu barış planının engellendiğini belirtti. FÖY sözcüsü henüz açıklanmayan ABD planının yavaşlatıldığını fakat henüz tamamen suya düşmediğini belirterek Filistinlilere ve Arap halklarına sonucu belirsiz Trump planına karşı birlik olma çağrısı yaptı. Ebu-Rubeyde ABD’yi İsrail tarafında olmakla ve bu yanlılığı ile taraflar arasında güç dengelerini bozmakla suçladı.

Geçtiğimiz aylarda FÖY tarafından gelen diğer açıklamalar da Donald Trump’ın barış sürecine karşı eleştirilerle doluydu. FÖY yetkilileri ABD diplomatlarının FÖY’ü devirmeye çalıştığını ve Hamas tarafından yönetilen Gazze’yi FÖY’ün etkili olduğu Batı Şeria’dan ayırmaya çalıştığını iddia etti.

 Donald Trump’ın damadı ve baş danışmanı Jared Kushner ise FÖY’ün eleştirilerine sert yanıt verdi. Geçtiğimiz ay Kudüs’ü ziyaret eden Kushner, Filistin halkının bu anlaşmayı kabul edeceğini gördüğü için FÖY’ün bu plandan korktuğunu söyledi. Öte yandan barış girişimi çerçevesinde görevli Jared Kushner ve Jason Greenblatt söz konusu ziyaret sırasında ne Mahmut Abbas’la ne de diğer bir FÖY yetkilisi ile bir görüşme yapmadı.

Zira ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşıma kararı sonrasında FÖY yetkilileri Beyaz Saray’ı boykot etmişti.

 Nitekim Ebu Rudeyne yeni açıklamasında Kudüs’ün durumundan da bahsetti. FÖY Sözcüsü Doğu Kudüs Başkent olarak bir Filistin devleti kurulamamış olmaması nedeni ile bölgede kaosun sona ermediğini söyledi. Ebu-Rudeyne “Kudüs yandıkça Arap dünyası yanmaya devam edecektir” dedi.