'AB, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasına karşı çıkacak'

'AB, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasına karşı çıkacak'
© Reuters
© Reuters
By Kerem Congar
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Türkiye ile Libya arasında yapılan ve Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki sınırı belirleyen anlaşmaya AB ülkelerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkacağı ve Yunanistan lehine karar vereceği açıklandı. Reuters, AB'nin konuyla ilgili taslak metnine ulaştığını duyurdu

REKLAM

Türkiye ile Libya arasında yapılan ve Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki sınırı belirleyen anlaşmaya Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkacağı ve Yunanistan lehine karar vereceği açıklandı.

Reuters Haber Ajansı, AB'nin bugün başlayacak ve iki gün sürecek zirvede açıklanması beklenen taslak metne ulaştığını duyurdu.

Buna göre, AB liderlerinin söz konusu anlaşmada yer alan "deniz sınırlarının Akdeniz'de bulunan üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve Birleşmiş Milletler'in Denizcilik Hukuku'na da aykırı olduğunu söyleyeceği" ifade ediliyor. Metinde ayrıca "Avrupa Konseyi, Türkiye'nin konu üzerindeki eylemleri karşısında kesin bir şekilde Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs ile dayanışma içerisindedir." gibi ifadeler yer aldığı belirtildi.

İstanbul'da 27 Kasım'da imzalanan "Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" nedeniyle Atina ile Ankara arasında ipler gerilmiş, Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etmişti.

Yunanistan anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğiyle gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulunmuştu.

Ek kaynaklar • Reuters

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Yunanistan'dan ülkeye sokulan 463 kilogram kaçak et ele geçirildi

Siber güvenlik şirketi: 'Türkiye'de 460 bin kredi kartı bilgisi çalındı; karaborsada satışa sunuldu'

Fransa'da yoğun protestoya neden olan emeklilik reform paketi açıklandı