AB Parlamentosundan nefret söylemi yayan Filistin okullarına tedbir

Avrupa Birliği Parlamentosu yeni çıkardığı bir yasa ile, Filistin yönetimine gidecek yardımların, çocukların nefret söylemi ile eğitilmesi durumunda askıya alınmasını kanun kapsamına aldı.

Dünya
20 Nisan 2018 Cuma

Bundan sonra AB’nin Filistin yönetimine yardım kolu olan PEGASE, yardımların nerede kullanıldığını inceleyecek, eğer yardımlar okullarda çocukların İsrail ve Yahudiliğe karşı nefret kazanmaları için kullanılacak olursa, fonlar derhal kesilecek. ABD’nin son olarak Filistin Yönetimi ve Gazze’ye yaptığı yardımları kısıtlamasından sonra, PEGASE yardımları Filistin Yönetiminin neredeyse tek kalan yardım kanalı oldu. Yeni yasaya göre, PEGASE’nin finanse ettiği orta eğitim okullarında  okutulan derslerde, insani değerler olan; barış, özgürlük, tolerans, kardeşlik kavramları ön plana çıkarılmak zorunda.  

İsrailli yetkililerin basına yaptığı açıklamaya göre, son 10 yılda AB Filistin yönetimine 3 milyar Euro’dan fazla yardım yaptı. Çoğu eğitime harcanan bu fonlar okullarda İsrail ve Yahudiliğe karşı yapılan beyin yıkama faaliyetlerini de finanse etti. İsrail Araştırma Şirketi IMPACT-SE’nin Başkanı Marcus Sheff, son zamanlarda Filistin ortaöğretim müfredatlarının çok daha radikalleştiğine de dikkat çekerek, sonunda ilk defa AB’nin bu gidişe bir son verdiğini belirtti. Sheff şöyle devam etti: “Filistinli çocuklar devamlı ve sistematik olarak kendi hayatlarını feda etmek için eğitiliyorlar.”