“Ab-ı Hayat Istranca” Bozcaada’da Kırklareli’nin sesi oldu

9-13 Ekim tarihleri arasında Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde düzenlenen ve dünyanın birçok ülkesinden çevre ve ekoloji
alanında çalışan akademisyen, aktivist ve belgeselcilerin katılım
gösterdiği Türkiye’nin tek ekolojik temalı belgesel festivalinde Ab-ı Hayat Istranca belgeseli “Suyun Bekçilerinin Hikayesi” temasıyla izleyicilerden yoğun ilgi gördü. 17 filmin başvurduğu ve Fethi Kayaalp adına verilen Uluslararası Yarışma Ödülü bu yıl Belçika’ya gitti. Ödülü, ölümcül asbest endüstrisi hakkında hakikati öğrenmek için araştırmalar yapan yönetmen Daniel Lambo’nun çektiği “Nefessiz” (Breathless) filmi elde etti.

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ve Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu temsilcileri, bu yıl 6’ncısı düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ne (BİFED) katılım gösterdiler. 9-13 Ekim tarihleri arasında Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde düzenlenen ve dünyanın birçok ülkesinden çevre ve ekoloji alanında çalışan akademisyen, aktivist ve belgeselcilerin katılım gösterdiği Türkiye’nin tek ekolojik temalı belgesel festivalinde, Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mahmut Sürer, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu temsilcileri Kerem Topluoğlu ile Cemre Gökçe ve Trakya Üniversitesi Geçmiş Dönem Rektörü Prof.Dr.Osman İnci, Türkiye’den finale kalan iki Türk belgesel filminden biri olan Ab-ı Hayat Istranca’nın Kırklarelili yönetmeni Racia Adar’a ve yapımcısı Sinan Kurtuluş Bilgenoğlu’na destek olmak için yer aldılar. 

Fethi Kayaalp Birincilik Ödülü için yarışan birbirinden çarpıcı 17 belgesel arasında 11 Ekim Cuma günü Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde saat 16:00’da gösterimi yapılan “Ab-ı Hayat Istrancalar” belgeseli, “Suyun Bekçilerinin Hikayesi” temasıyla izleyicilerden oldukça ilgi gördü. Gösterinin sonunda filmin yönetmeni Racia Adar söz alarak bu belgesel filmini 9 Mayıs 2017 tarihinde Antalya Finike’deki mermer ocaklarına karşı hukuksal çevre mücadelesi verdikleri süreçte evlerinde katledilen Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’ya ithaf ettiğini vurguladı. Evrensel Gazetesi’nin deneyimli ve ödüllü yazar Özer Akdemir de filme tam not verirken, belgeselde rol alan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem yaşadıkları süreci paylaştı.
BIFED 2019 Ödülleri’nde Küresel Çevre Mücadelesi kazandı
17 filmin başvurduğu ve Fethi Kayaalp adına verilen Uluslararası Yarışma Ödülü bu yıl Belçika’ya gitti. Ödülü, ölümcül asbest endüstrisi hakkında hakikati öğrenmek için araştırmalar yapan yönetmen Daniel Lambo’nun çektiği “Nefessiz” (Breathless) filmi aldı. Bu kategorideki ikincilik ödülünü yönetmenliğini Ayşegül Selenga Taşkent’in yaptığı “Ovacık” belgeseli kazanırken, üçüncülük ödülü ise Christopher Walker’ın yönettiği “Her Yönden Mızraklar” (Spears From All Sides) filminin oldu. Ayrıca bu kategoride yarışan Fransız yapımı “Coğrafyacı ve Ada” belgeseli özel mansiyon ödülü aldı. Atlantik Okyanusu’ndaki küçük bir Portekiz adasındaki çevre mücadelesini anlatan İtalyan yapımı “Batan Güneşin Doğuşu” filmi ise Gaia Öğrenci ödülünü kazandı.
“Ab-ı Hayat Istranca”
Kırklareli’ni festival
gündemine taşıdı
Kırklareli Istrancaları’nda doğa katliamına karşı mücadele veren kahramanların hikayesinin anlatıldığı "Ab-ı Hayat Istranca"da çaresizlik yerine, umut ve mücadelenin sesi dikkat çekti. Filmi takip eden festival katılımcıları tarafından Istranca bölgesinin sorunları ilgiyle izlendi.
Bir belgesel filmin gerekliliği olarak objektif yaklaşımla çekimleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Yönetmen Racia Adar, filmin Hayvan Hakları Partisi’nin Avrupa Parlamentosu Temsilciliğine gönderildiğini bildirerek, burada belgesel filmde gösterilen Türkiye-Bulgaristan sınırında doğal yaşamı tehdit eder hale gelen jiletli tellerin dikkat çektiğini ifade etti. Racia Adar ve Sinan Kurtuluş Bilgenoğlu, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde kendilerini yalnız bırakmayan Kırklareli Kent Konseyi’ne, Çevre Meclisi’ne, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu Temsilcileri’ne çok teşekkür ettiler. Ab-ı Hayat Istranca belgesel filmi, gelecek haftalarda Yunanistan ve Azerbaycan’da gösterime girecek ve gösterimin ardından Avrupa Birliği Parlamentosu’nda belgesel içeriğinde gösterilen jiletli tel bariyerlerin değerlendirilmesi gündeme getirilecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol