AB Bakanı Çelik: "Tam üyelik dışında hiçbir seçeneği kabul etmiyoruz"

AB Bakanı Çelik: "Tam üyelik dışında hiçbir seçeneği kabul etmiyoruz"
© 
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye'nin Birliğe tam üyelik dışında hiçbir seçeneği kabul etmeyeceğini söyledi.

REKLAM

Reuters haber ajansına konuşan Çelik, "İmtiyazlı ortaklık ya da benzer yaklaşımlar. Bunların hiçbirini ciddiye almıyoruz. Bize böyle bir teklifle gelemezler." dedi.

Çelik ayrıca AB ve Ankara arasındaki mülteci anlaşmasının da iyi işlemediğini belirten Çelik, "Teknik olarak Türkiye'nin bu anlaşmayı sürdürmesi için hiçbir sebep kalmamıştır" ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki hafta önceki Paris ziyaretinde "Türkiye'deki gelişmelerin, Ankara'nın AB'ye katılmak için sürdürdüğü girişimin ilerlemesine izin vermediğini" dile getirmişti.

Çelik, AB tarafından gelen 'imtiyazlı anlaşma' açıklamalarına da sert tepki gösterdi: "Adına ne denirse densin, imtiyazlı ortaklık veya terörle mücadelede işbirliği. Böyle bir teklif Türkiye tarafından değerlendirmeye bile alınmayacaktır."

Göçmen anlaşması konusunda kaygılarını dile getiren Çelik, AB'nin sözünde durmadığını kaydetti: "Sadece meseleyi göçmen anlaşmasında 3+3 milyar Euro'nun gelmesine indirgiyorlar. O mekanizma da çok sağlıklı işlemiyor. Türkiye'ye verdiğiniz sözleri tutuyor musunuz denildiğinde Türkiye'ye yapılan mali yardımdan ya da bununla ilgili sözleşmelerden bahsediyorlar. Peki bu anlaşmanın diğer maddeleri dediğimizde, o konuda herhangi bir şeyleri yok. Örneğin Gümrük Birliği ve fasılların açılması meselesi. Avrupa gönüllü yerleştirme konusunda bir mesafe alabilmiş midir? Maalesef bunlar ilerlemiyor"

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

31 Mart yerel seçim sonuçları: Üç büyükşehirde kim kazandı, hangi parti ne kadar oy aldı?

AK Parti'nin Ankara ve İzmir belediye başkan adayları belli oldu

Anayasa Mahkemesi, 3 partinin hukuki varlığını sonlandırdı