Anasayfa Video Cooler Master MB520 ARGB Kasa İncelemesi

Cooler Master MB520 ARGB Kasa İncelemesi

Adreslenebilir RGB fanlar ve temperli cam yan panele sahip olan Cooler Master MasterBox MB520 kasayı detaylı olarak inceledik.

Diğer donanımlar gibi bilgisayar kasaları da devamlı geliştirilen ürünlerdir. Uzun süredir sistem toplayanlar bu gelişmenin farkındadır. Örneğin optik disklerin kullanımdan kalkmasıyla açılan kasa önü, hazır sıvı soğutucu radyatörleri için mükemmel bir alan haline geldi. Bu sayede artık hemen her kasanın ön kısmının hava girişi ve fanlar için daha çok optimize edildiğini görüyoruz.

Tasarım

MB250 çeşitli renk seçeneğine sahip, mavi, kırmızı, siyah ve beyaz renklerde alabiliyorsunuz. Ancak rengin tek değiştiği nokta kasanın ön panelindeki hava giriş noktalarının çerçeve rengi. Seçebileceğiniz bir başka opsiyon da kasanın ön kapağının malzemesi. Hafif karartılmış saydam plastik kapaklı ya da mesh ön panelli versiyonu seçebiliyorsunuz.

Mesh versiyonda fanların önünde pal peteği dokusunda bir toz filtresi bulunuyor. Kasada boydan boya temperli cam panel kullanılmış. Bu cam kasa içi aydınlatmanın öne çıkması için hafif karartmaya sahip ve 4 adet parmak vidayla kasaya tutturuluyor.

İç Özellikler

Kasanın içine baktığımızda 7 adet PCI-Express genişleme yuvası olduğunu görüyoruz. Bu yuvaların yanında delikler var ve dikey ekran kartı montaj noktası gibi gözükse de, kasanın dikey ekran kartı montajına izin vermediğini belirtelim.

Maksimum 165 mm yüksekliğinde CPU soğutucu, 180 mm uzunluğunda güç kaynağı ve 410 mm uzunluğunda ekran kartı takabileceğiniz geniş iç hacimli bir kasa bu. 

Kasanın yan tarafında 3 adet kablo geçit kanalı var ve ancak bunlar kauçuk gizleyiciler içermiyor. Kauçuk kablo kanalı gizleyicilerin seveni var, sevmeyeni var. Şahsen kasa arkasındaki diğer kabloları gizlemesi sebebiyle benim hoşuma gidiyor.

Güç kaynağı gizleyici kasanın alt kısmını tamamen kapatıyor ve modüler güç kaynağı kullanmayanların hayatını kurtarıyor. Bu gizleyiciye fan, RGB ve diğer sistem kablolarını da saklayabiliyorsunuz.

Bu PSU gizleyici bir kablo geçit kanalına da sahip, ekran kartı güç kablolarını buradan geçirmeniz için tasarlanmış. Ayrıca buradaki gizleyici üzerindeki delikler sayesinde güç kaynağınızı fanı aşağıya ya da yukarıya bakacak şekilde takabiliyorsunuz.

Fan Desteği

Kasanın 3 adet öne, 2 adet üste ve 1 adet arkaya olacak şekilde toplam 6 adet 120 mm fan desteği var. 140 mm fan desteği ise 2 adet öne, 2 adet üste olacak şekilde 4 adet. Benzer çoğu kasada üste sadece 1 140 mm fan takılabildiğini gördüğümüzden, Cooler Master’ın bu noktayı iyi düşündüğünü belirtmem gerek.

Çünkü fanlar bir bilgisayarların en büyük gürültü kaynağı. Üste daha yavaş dönerek daha çok havayı hareket ettiren 140 mm fanlar takarak sisteminizi hem serin, hem de sessiz çalıştırabilirsiniz.

Kasa, üzerinde 4 adet fan ile geliyor. Bunlardan üçü adreslenebilir RGB özelliğe sahip. Dördüncüsü de aydınlatmasız kasa arkası egzoz fanı.

RGB Kontrolcü

Cooler Master RGB aydınlatmalı anakarta sahip olmayanlar ya da fiziksel tuşu tercih edenler için kasaya bir de kontrolcü eklemiş. Bu kontrolcüyle kasanın önündeki 3 adet adreslenebilir RGB fanı kontrol edebiliyorsunuz. Bu kontrolcünün ortasındaki tuşa bastığınızda aydınlatma modları arasında geçiş yapılıyor.

Bunun yanı sıra bu fanların sisteminizde senkronize çalışabilmesi için Gigabyte, ASUS ve MSI anakartlar için uyumlu kablolar da bulunuyor. Cooler Master kendi patentli RGB ekosistemini yapmak yerine, maksimum uyum için anakart üreticilerinin hazır çözümlerine destek vermeyi seçmiş. 

Radyatör Desteği

MB520 modeli, bir mid tower kasanın sunabileceği ortalama radyatör desteğine sahip. Yani öne 360 mm, üstte 240 mm, arkaya da 120 mm radyatör takabiliyorsunuz. Burada özel sıvı soğutma ya da hazır sıvı soğutma kullanılabilir. Tercih kullanıcıya kalmış.

Toz Filtreleri

Toz filtreleri bilgisayarı uzun süre kullandığımızda önemini anladığımız küçük bir detay. Bu kasanın da üstünde mıknatıslı toz filtresi bulunuyor. Kasa altında güç kaynağının fanının çekebileceği toza karşı da bir filtre bulunuyor. Ancak bunun kolayca çıkarılıp temizlenmesi için sürgülü yapılması daha iyi olurdu.

Cooler Master hem mesh, hem de saydam ön kapaklı modelde tozları süzmeyi mümkün kılan bir tasarım uygulamış. Saydam kapaklı modelin kenarlarındaki hava giriş boşlukları filtre özelliğine sahip. Mesh kapağı da zaten yıkayabiliyorsunuz ve kendi bir filtre görevi görüyor.

Depolama Desteği

2 adet sabit disk alabilen disk kafesi güç kaynağı gizleyicinin altında yer alıyor. Bu sabit diskler kasa önündeki fanların önünde olduğu için ısınma problemi söz konusu değil. Mid tower kasalardaki mekanik sabit disk yuvalarının son yıllarda 4’ten 2’ye düştüğünü görüyoruz. SSD’lerin gigabyte başına maliyeti düşmeye devam ettikçe bu 2 yuvanın da kaybolacağını öngörüyorum.

Kaldı ki kullanıcılar artık yavaş yavaş sistem diski olarak Nvm-e SSD ve depolama amaçlı 2.5 inç Sata SSD kombosuna geçmeye başladılar. Bu kasada da 3.5 inçlik yuvalara ek olarak 4 adet 2.5 inçlik disk takabileceğiniz yuva bulunuyor.

Ön Giriş-Çıkış Paneli

MasterBox kasalardaki yatık ön panel tasarımı portların yatay bir yüzey üzerine yerleştirilmesinden daha iyi. Çünkü bu sayede kasa masanızın üzerindeyken yuvalara ne takılı olduğunu daha rahat görebiliyorsunuz.

Bu kasadaki ön panelde 2 adet USB 3.0 yuvayı, güç tuşunu, ayrı mikrofon ve kulaklık girişini, reset tuşunu ve disk işlem ışığını görüyoruz. Belki buraya bir de USB Tip-C yuvası konsa daha iyi olabilirdi.

Sonuç Değerlendirmesi

Cooler Master MasterBox MB520 modeli, 1000 lira civarı fiyata 3 adet adreslenebilir RGB fanın da dahil olduğu oldukça cazip bir kasa. Kasanın yanında karartmalı temperli cam da olduğu için anakart, ekran kartı veya işlemci soğutucusunun ışıkları dışarıdan daha şık gözükecektir. 

Şık gözüken, topladığınız güncel sistem bileşenleriyle sorun çıkarmayan bir kasanız olsun istiyorsanız, MasterBox MB520 hayli iyi bir seçenek. Fiyat olarak da hayli dengeli olduğu söylenebilir, beraberinde gelen üç adet ARGB fan bu kasaya değer katıyor. Cooler Master bu kasada hayli dengeli bir fiyat/performans oranı yakalamayı başarmış.