Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ndeki taşeron işçiler işten çıkarıldıklarını gerekçe göstererek eylem yaptı.

Rehabilitasyon edilmesi için enerji üretimi durdurulan Afşin Elbistan A Termik Santralinde çalışan bir grup taşeron işçi ihale süreleri bitmeden işten çıkarıldıklarını iddia ederek nizamiye girişinde eylem gerçekleştirdi. Eylem yapan guruba diğer taşeron işçilerde destek vererek santrale giriş ve çıkışları bir süre kapattılar.

Santral önünde gerçekleştirilen eylemde açıklama yapan Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, işçilerin sorunlarının çözülünceye kadar eyleme devam edeceklerini belirtti.

Askerle işçinin karşı karşıya gelmemesi için eyleme bir günlüğüne ara verdiklerini belirten Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Kılıç, "Burada işlerine son verilen arkadaşlarımız haklarını aramaya devam edecek. Bugünlük bitti bu olay. İşten ayrılan arkadaşlarımız yarın karısıyla, çocuğuyla gelecekler ve bir kişinin işine son vermekle kaç kişinin mağdur olduğunu herkese gösterecekler." dedi.

Santralde enerji üretiminin durdurulması, kapatılması işçilerin ihalesi bitmeden çıkarılmasına neden olamaz. Şu mübarek Ramazan ayında işçilerimizin bu duruma düşürülmesini doğru bulmuyoruz. Burada kimsenin garantisi yok. Bugün 80 kişi, yarın 140 kişi, öbür gün 200 kişi işten çıkarılabilir. İnsanlarımızın bir güvencesi kalmadı. İşçilerimiz en ağır şartlarda çalışıyor, açılık sınırında yaşam mücadelesi veriyor ve işten çıkarılıyor. EÜAŞ Genel Müdürü geçtiğimiz hafta buraya geldi. İki yıldır devam eden taşerona kadro gündeme getirildi. Bugün işçilerimiz kapının önünde bırakıldı. Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğüne işçi alınması için Türkiye geneli alıma çıkıldı. Buradaki işçiler işten çıkarıldı. Buradaki taşeron işçilerimiz, bölge insanımız dururken Türkiye genelinde alım yapılmasını doğru bulmuyoruz. Burada çalışan işçilerimiz santrali A'dan Z'ye her şeyini biliyor, yıllardır küle, zehre maruz kalıyor fakat işçi dışarıdan alınıyor. İnsanlarımızın sorunları iş, aş verilmedikten sonra bitirilemez. Yarın gene geleceklerini ve eylemi devam ettireceklerini söylüyorlar. İşçilerimiz haklarını arıyor" açıklamasında bulundu.

Taşeron işçi Mehmet Atmalı ise, Burada en zor işi, yıllardır bu santrale emek veren bizleriz, her türlü işi yapan bizleriz, ilk çıkartılan ve kağıt mendil gibi atılan bizleriz. Kağıt mendil gibiyiz, kullan at." dedi.

Taşeron işçiler, mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Santral önünde eylem yapan işçiler, jandarmanın müdahalesiyle eylemi sonlandırıldı. Grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: Haber Merkezi