Çevreye verdiği zarar araştırılacak

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin çevreye verdiği zararın tespit edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önerisi verdi.

Üretime başladığı yıllarda Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kapasitesi termik santrali olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin baca gazı arıtma tesisi olmadığından dolayı 32 yıldır bölgeye çevresel zararlar veriyor. Bu zarar Türkiye Millet Meclisi tarafından verilen bir araştırma önergesiyle araştırılacak.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor’un vermiş olduğu araştırma önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü ortak çalınmaları ile Afşin-Elbistan linyit Havzasında düşük kalorili bol miktarda linyit rezervi tespit edilmiştir. 1968 yılı yatırım programı çerçevesinde 5 bin MW’lik santralin kurulmasıyla bölgedeki linyitlerin 60 yılda tüketilebileceği hesaplanmıştır.

1973 yılında yapımına başlanan A Termik Santrali her biri 344 MW gücünde olan 4 ünite olarak hesaplanmış ve Temmuz 1984 üretime başlamış ve aralıksız olarak üretime devam etmiştir. Bu zamana kadar yaklaşık 400 milyon ton linyit kömürü yaktığı tahmin edilen A Termik Santrali yaklaşık 100 milyon KW elektrik üretmiştir.

Afşin- Elbistan A Termik Santrali'nde yılda 500 bin ton partikül madde, 10 bin S00 ton karbon monoksit, 364 bin ton azotoksit, 57.6 ton toryum çevreye yayılıyor. Dünya ortalamasına göre atmosferdeki kükürt dioksit miktarı 150 mg/m3 olması gerekirken, bu değer yörede 1500 mg/m3 dolayında. Kirliliğin bu boyutlara ulaştığı yörede 29 yılı açkın bir süredir baca gazı arıtma tesisi(filtre) olmadan çalışan A Termik Santrali çevreye zehir saçmakta ve santralin bulunduğu yerdeki yerleşim alanlarına ve bölge halkına birçok maddi ve manevi tahribata sebep olmaktadır.

Yerleşim yeri içerisinde kurulu olan termik santralden çıkan kirli dumanlar, insanların dışarıya çıkmasına ve gündelik yaşamını sürdürmesine engel olmaktadır. Hava kirliliğinin bariz bir şekilde hissedildiği yerlerde sabahları itfaiye araçlarının cadde ve sokakların yıkadığı halde birçok yerine yağan külden dolayı siyah örtü ile kaplı olması dikkat çekicidir.

Yörede başta Çoğulhan, Alemdar, Kuşkayası, Karagöz, Kaşanlı, Yazı belen, İğdemlik, Büğet, Kışla, Büyük Yapalak, Doğan Köy gibi birçok mahalleye baca gazı arıtma tesisi (filtre) olmadan çalıştırılan santral nedeni ile kül yağmakta, yağan kül bölgede yaşayan insanların hastalanmasına, çocukların gelişimini engellemesine, bitki türlerinin yok olmasına, toprak ve ağaçların verimlerinin düşmesine, meşhur üzüm bağlarının kurumasına, doğal yaşamda hayatlarını sürdüren yaban hayvanların yaşamını yitirmesine, akarsuların kirlenmesine ve hava kirliliğine sebep olmaktadır.

İnsan hayatı ve sağlığı hiçe sayılmakta yetkililer bölge insanının şikâyetleri görmezden gelmektedir. Bölgede akciğer kanser hastalığı ve akciğer kanser hastalığı sebebi ile ölüm oranı oldukça çoktur.

Afşin-Elbistan A Termik Santralinin baca gazı arıtma tesisi (filtre)olmadan çalışması sebebi ile insanlara ve çevreye verdiği zararın tespit edilmesi, gerekli önlemlerin alınması ve yaşanan sorunların araştırılması amacı ile Meclis Araştırması yapılmasında fayda görülmektedir.“

 

Editör: Haber Merkezi