Tarım ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında Düzce'de uygulanan “Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı” projesi için 2019 yılı proje yürütme kurulu toplantısı Düzce ve Kocaeli İl Müdürlükleri ve proje paydaşlarının katılımı ile müdürlük toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet Çiçek, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden proje koordinatörleri, proje liderleri, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcileri, Düzce ve Kocaeli İli Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanları ve proje sorumluları katıldı.



İl Müdürü V. Necdet Çiçek “Proje kapsamında mandaların verim özelliklerinin arttırılması, damızlıkçı işletmelerin kurulması ve manda ıslahı organizasyonunun sağlanması gibi çalışmalar yürütülmektedir. Proje faaliyetleri ile elde edilen veriler Manda Yıldızı isimli sisteme kayıt edilmektedir.” dedi.
2019 yılı için proje çıktıları göz önüne alınarak yapılan teknik değerlendirmelerin ardından toplantı sona erdi.



Öte yandan Düzce'de 2011 yılında sözleşmesi imzalanan ve 2012 yılından itibaren faaliyetlerine başlanan “Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi” yürütülüyor. İl genelinde 3 bin 533  manda bulunurken, bakanlık tarafından yürütülüp desteklenen proje kapsamında 2018 yılı için 91 yetiştiricinin bin 86 anaç mandası, 16 manda boğası ve 335 malak için toplam 1 milyon 3 bin 700 TL proje katkı bedeli ödemesi gerçekleştirildi. Proje başlangıcından itibaren verilen destek tutarı ise 6.5 milyon TL olarak kayıtlara geçti. Bakanlık 2018 yılı için Halk Elinde Manda Islahı Projesi kapsamında anaç manda başına 850 TL, manda boğası başına 850 TL ve malak başına 200 TL destek verdi.