83 milyon için kararı Erdoğan verecek

83 milyon için kararı Erdoğan verecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Fahrettin Koca, tedbir önerilerinin Erdoğan'a iletildiğini ve kararı AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceğini duyurdu. 

Koca'nın açıklamaları şöyle:

Türkiye insanını korumak için elinden gelen her şeyi yaptı. Küresel soruna karşı ulusal mücadelesini verme yolunu seçti.

Bugün şartlar çok farklı. Önceki tedbirler şimdi sadece bir avantaj daha fazlası değil. Dünya, virüsün henüz ortaya çıkmadığı güne artık dönemez. Biz de 10 Mart'tan öncesine dönemeyiz.

Önümüzdeki günler istesek de istemesek de kesinlikle farklı olacak.

Bu tehlikeden uzak durmanın bir yolu yok mu? Elbette var. Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmek. Bu bir bulaşıcı hastalık. En çok sosyal ortamda bulaşıyor. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor. Tedbirler aslında basit fakat görünen o ki tedbirlerin uygulanmasını kolaylaştıracak şartlar son derece önemli.

Bugün bilim kurulumuzla belki de en önemli toplantımızı yaptık. Hastalığın yayılmasına karşı daha ileri tedbirlere ilhityacımız olduğunu gördük. Bilim kurulumuzla ortaya koyduğumuz yaklaşım şu olmuştur. En önemli tedbir olan izolasyonu hastalığın yayılmasına karşı prensip haline getirelim. Yani hastalığı bulkunduğu sınırlar içinde tecrit edelim.

Sosyal hareketlilik en alt düzeye inmelidir. Sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. İnsanlar mümkün olduğu kadar az karşılaşmalıdır.

Bunun için de çalışma saatleri, günleri düzene konulmalıdır. En önemli konu sokakta geçirilecek zamana kısıt getirilmesi konusudur. Bu öneri en önemli başlıklardan biri olmuştur.

Bilim kurulumuzun önerisindeki amaç virüsün yayılımını önlemek, virüsü olduğu yerde kontrol altına almak. Bizim teması en aza indirecek bir hayata ihtiyacımız var.

Yayılmaya karşı bu prensip şu önemli noktaya dek varıyor, virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmek. Bu yaklaşım belki şehirlerin izola edilmesi gibi düşünülebilir.

Bilim kurulunun 83 milyon için önerdiği tedbir, belli bir süreliğine belli sınırlar konmuş bir hayattır. Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor. Devletimiz tüm gücünü ortaya koyacak. Hastalığın önünü keseceğimize inanıyorum. Bugün bilim kurulumuzun aldığı tavsiye kararlarını sayın cumhurbaşkanımıza da arz ettim.

Alınan tedbirlere sıkı sıkıya uyulması, umudumuzun gerçeğe dönmesini kolaylaştıracaktır. Ne kadar çok dikkat edersek o kadar kısa sürede bu işin üstesinden geleceğiz.

Bu vesileyle mücadelede gönlünü ortaya koyan bütün sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

Yeni bir kit geliştirildi. Bu kiti de Türkiye'ye getirmiş olduk. Son 3 gündür bu kitle çalışabilir olan laboratuvarlara verilmiş oldu.

Yeni bir kit geliştirildi. Bu kiti de Türkiye'ye getirmiş olduk. Son 3 gündür bu kitle çalışabilir olan laboratuvarlara verilmiş oldu.