1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 64'üncü hükümetin analizi
64'üncü hükümetin analizi

64'üncü hükümetin analizi

Davutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü hükümetin analizi

A+A-

Erzurum Güncel- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan Türkiye Cumhuriyeti'nin 64. hükümetini açıkladı.

Yeni kabinede en çok merak edilen, ekonominin patronunun kim olacağı idi. Davutoğlu, ekonomiyi Mehmet Şimşek'e emanet etti. Daha önceki Ak Parti kabinelerinde Hazine ve maliye Bakanlığı görevinde yer alan Şimşek, bu kez Başbakan Yardımcısı olarak kabineye girdi.

ENERJİ CUMHURBAŞKANI'NIN DAMADINA EMANET

Yeni hükümette, ilk kez kabinede yer alacak isimlerden biri de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı, AK Parti İstanbul Milletvekili Berat Albayrak olacak. Enerji uzmanı olan Albayrak, Enerji Bakanlığı görevine getirildi.


Peki hangi bakan hangi ilin milletvekili? 81 ilin 24'ünden seçilen milletvekilleri Bakanlar Kurulu'nda yer alıyor. NTV'nin haberine göre İstanbul, Ankara ve Bursa'nın 2'şer bakanla temsil edildiği yeni kabinede bakanların illere göre dağılımı böyle...

SüLEYMAN SOYLU İLK KEZ KABİNEDE

Demokrat Parti Başkanlığı görevindeyken AK Parti'ye geçen Süleyman Soylu, ilk kez kabineye girdi. Soylu, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu. Asgari ücret ve emekli maaşları gibi konular Soylu’nun sorumluluğunda olacak.

Başbakan Davutoğlu yeni hükümeti açıkladı. İşte yeni bakanlar...Başbakan Davutoğlu yeni hükümeti açıkladı. İşte yeni bakanlar...

DENİZLİ'DEN BİR BAKAN GİTTİ, BİR BAKAN GELDİ

Davutoğlu'nun bir önceki hükümetinde Denizli'den Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi vardı. Cumhurbaşkanı'na yakın isimler arasında gösterilen Zeybekçi, 64. hükümette yer almadı.

Ancak 64. hükümette Denizli unutulmadı; Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine atandı. Davutoğlu, seçim hükümetinde başlattığı "başörtülü bakan" geleneğini de sürdürdü; Ramazanoğlu AK Parti kadrolarından "başörtülü bakan" olarak atanan ilk isim oldu.

Türkiye'nin ilk başörtülü bakanı AK Parti üyesi değildi: Seçim hükümetinde "bağımsız bakan" olarak görev yapmıştı.

AK Parti "Kurucular Kurulu üyesi" de olan Ramazanoğlu, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a yakınlığı ile tanınıyor.

Davutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü hükümetin analiziDavutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü hükümetin analizi

 KABİNEDEKİ İKİNCİ KADIN BAKAN; ŞEHİRCİLİK MİMAR BAKAN'A EMANET

AK Parti'nin son dönemdeki hükümetlerinde kamuoyundan en çok eleştiri alan konu, hükümetlerde sadece tek bir kadın bakana yer verilmesi, onun da aile ve sosyal politikalardan sorumlu yapılmasıydı. Davutoğlu, "tek kadın bakan" geleneğini bozdu; Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yanı sıra, çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı da bir kadına emanet etti. Mimar kökenli, Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, yeni çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. 

Kabinede iki kadın bakanKabinede iki kadın bakan

"KAYSERİ KONTENJANI" BU KEZ ELİTAŞ İçİN KULLANILDI; MUSTAFA ELİTAŞ EKONOMİ BAKANI OLDU

AK Parti'nin büyük oranda oy aldığı Kayseri'den, hemen hemen her AK Parti kabinesinde bir bakan yer aldı. Davutoğlu, 64. hükümet için de "Kayseri kontenjanı" geleneğini bozmadı. Ancak bu kez, kabinede "Kayseri kontenjanı" Taner Yıldız için değil, bir başka Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş için kullanıldı. AK Parti'de uzun yıllar grup başkan vekilliği yapan, Başkanlık sistemi konusundaki çıkışları ile tanınan Mustafa Elitaş, Ekonomi Bakanı oldu. Elitaş, kabinedeki Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimler arasında sayılıyor. 

İşte yeni ekonomi yönetimiİşte yeni ekonomi yönetimi

GüMRüK VE TİCARET BAKANI TüFEKçİ; MALATYA İL BAŞKANLIĞI'NDAN, BAKANLIĞA 

Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak Parlamentoda yeni isimlerden birini, Malatya Milletvekili Bülent Tüfekçi'yi atadı. AK Parti'nin Malatya'daki il başkanlığını yapan Tüfekçi, avukat. Tüfekçi, bir dönem Sivas Katliamı sanıklarının da avukatlığını üstlenmişti. 

KABİNEDE DİYARBAKIR YOK, BURSA'DAN İKİ VEKİL VAR

64. hükümette, daha önceki AK Parti hükümetlerinin aksine, Diyarbakır'dan bakan çıkmadı. Ancak Bursa'nın Kabineye iki bakan birden sokması dikkat çekti. Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanı olurken, bir başka Bursa vekili Efkan Ala İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Müezzinoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imam hatipten arkadaşı. Efkan Ala ise, Başbakanlığı döneminde Erdoğan'ın "Başbakanlık Müsteşarlığı" görevini yürütmüş, son Erdoğan kabinesine de dışardan İçişleri Bakanı olarak atanmıştı. 

REKOR KIRAN BAYBURT'A YILLAR SONRA BAKANLIK GİTTİ;  MALİYE'NİN ESKİ MüSTEŞARI, ARTIK BAKAN OLDU

Ak Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde rekor kırdığı illerden olan Bayburt'tan, yıllar sonra ilk kez bakan çıktı; Bayburt Milletvekili Naci Ağbal, Maliye Bakanı oldu. Ağbal, siyasete girmeden önce Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürütüyordu. AK Parti hükümetlerinde en uzun süre Müsteşarlık görevinde yer alan isimlerden olan Ağbal, "ekonominin en güçlü bürokratı" olarak tanınıyordu, şimdi maliyenin patronu haline geldi. Bayburt'tan en son ülkü Güney bakan olarak çıkmıştı. 

61. HüKüMETE BENZİYOR

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 64. hükümet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu son hükümet olan 61. hükümetle benzerliği ile dikkat çekti. 

Erdoğan'ın Başbakan olarak kurduğu son hükümette yer alan 13 isim, Davutoğlu'nun bugün açıkladığı hükümette de yer aldı. 

İşte o isimler; 
* Başbakan Ahmet Davutoğlu- 61. hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev almıştı
* Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek- Erdoğan başkanlığındaki 61. hükümette Maliye Bakanı idi
* Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan- 61. hükümette Ulaştırma Bakanı olarak görev almıştı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ- 61. hükümette de Adalet Bakanı idi.
* Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık- 61. hükümette de aynı görevdeydi.
* Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk çelik- 61. hükümette çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı idi
* Gençlik ve Spor Bakanı çağatay Kılıç- 61. hükümette de aynı görevdeydi.
* İçişleri Bakanı Efkan Ala- 61. hükümette de aynı görevdeydi
* Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz- 61. hükümette de aynı görevdeydi
* Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı- 61. hükümette de aynı görevdeydi
* Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz- 61. hükümette de aynı görevdeydi
* Orman ve su işleri Bakanı Veysel Eroğlu- 61. hükümette de aynı görevdeydi
* Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu- 61. hükümetti de aynı görevdeydi

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.