Akşener İYİ Parti'nin gerisinde kaldı

Türkiye 24 Haziran seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarını değerlendirmeye başladı...

Akşener İYİ Parti'nin gerisinde kaldı

Türkiye 24 Haziran seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarını değerlendirmeye başladı.

Kamuoyunun dikkatini, yaklaşık 6 ay önce kurultayını yapan İYİ Parti ve Meral Akşener de çekti.

Seçimden önce yapılan yorumlarda, Meral Akşener’in özellikle MHP’den ve AKP’den oy alması bekleniyordu. Ancak kesin olmayan sonuçlara bakıldığında Akşener ve İYİ Parti, MHP’den belli miktarda oy almakla birlikte daha çok CHP’den oy aldı.

Öte yandan Meral Akşener, yüzde 10’u geçen İYİ Parti’den 3 puan daha az aldı. Bu durum da Muharrem İnce rüzgarının etkisi olarak yorumlandı.

İYİ Parti'nin 6 ayda barajı aşması başarı olarak görülürken, MHP’nin güçlü olduğu yerlerde de kısmen AKP’den oy aldığı görülüyor.

Son seçimlerde AKP’nin yüzde 45, MHP’nin yüzde 34 aldığı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de İYİ Parti yüzde 13 alırken, AKP yüzde 36’ya MHP ise yüzde 32’ye düştü. CHP ise bir önceki seçimlerde aldığı oyu korudu.

Peki, üç büyük şehirde İYİ Parti ve Meral Akşener ne yaptı?

Kesin olmayan sonuçlara göre Akşener İzmir’de, partisinin aldığı oy oranının yüzde 4-5 puan gerisinde kaldı. İzmir 1. Bölge’de yüzde 11 oy alan İYİ Parti, 2. Bölge’de ise yüzde 10 oy alarak dördüncü parti oldu. İzmir’de bir önceki seçimlere göre MHP yüzde 11 oy alırken bu seçimlerde yüzde 5’e gerilemesi de dikkat çekti.

Benzer bir tablo, Ankara’da da ortaya çıktı. Akşener Cumhurbaşkanlığı için yüzde 9’da kalırken, İYİ Parti ortalama yüzde 12’lik bir oy aldı. Fakat İYİ Parti bu kez Ankara’da oyları MHP veya AKP’den değil, CHP’den aldı. AKP oyunu az da olsa yükseltirken MHP ise son seçimlerdeki oyunu korudu.

Akşener en büyük darbeyi ise İstanbul’da yedi. İYİ Parti İstanbul’da yüzde 8 oy alırken Akşener yüzde 4’te kaldı. Meral Akşener’in hem partisi hem kendisi İstanbul’da hedeflediği oy oranının çok altında kalırken, bu durum Türkiye geneline de yansıdı.

Özetle, İYİ Parti henüz yeni girdiği siyasal yaşamda barajı aşarken, Akşener beklenen rüzgarı yakalayamadı. Merkez sağda AKP ve MHP'yi aşağı çekeceği konuşulan parti, bunu başaramadı ancak muhalefette kendine bir alan açtı.

Odatv.com

arşiv