53.KÜTÜPHANE HAFTASI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

featured

“Okumak Yaşamaktır”

27 Mart-2 Nisan tarihleri arasında kutlanılan 53. Kütüphane Haftası, Bilecik İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen etkinlik ile başladı.

53-kutuphane-haftasi-etkinliklerle-kutlandi-3

Halk Kütüphanesinde düzenlenen etkinlik kitap okuma etkinliği ve TOKİ Orta Okulu öğrencilerinin gösterisi ile başladı.

53-kutuphane-haftasi-etkinliklerle-kutlandi-6

Daha sonra Kütüphane salonunda gerçekleştirilen programda açılış konuşması yapan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Pınar Dengiz, şunları konuşmasında şunları ifade etti; “Okumak bir eserin ilk satırlarıyla başlar ama sonuna ne nokta koyabiliriz, ne de bir düğüm atabiliriz. Kütüphane, kitap ve okumak ayrılmaz üçlüdür. Az önce sizlerin değerli katılımıyla “Okumak Yaşamaktır. Okumak gelişmektir.” diyerek başladığımız “Sessiz Kitap Okuma Etkinliğimizi Okumak sürprizlere açık olmaktır diyerek müziğin kulaklarımıza hoş gelen güzel tınılarıyla küçük bir sürprizle süsledik.

53-kutuphane-haftasi-etkinliklerle-kutlandi-4

Sayın konuklar şehrimizin merkezi konumunda bulunan kimilerinizin belki de gün içinde birkaç kez önünden geçtiğiniz Kütüphanemizden bahsetmek ve genel olarak kütüphane kavramına dikkatinizi çekmek istiyorum.

53 yıldır hafta olarak kutladığımız, kütüphanecilik veya belge bilgi anabilim dalları adı altında üniversite düzeyinde eğitimi verilen, meslek olarak seçtiğimiz, önemini vurgulamak için çalıştığımız, yaşamınıza dokunmak, daha çok kullanıcıya ulaşabilmek için Anneler Okuyor Çocuklar Anlatıyor Masal Anlatma Yarışması, Ekmek Arası Kitap. Ailemle Okuyorum, Eğlen Kütüphanede Öğren ve Bahçe Kütüphane fikrinden yola çıkarak oluşturduğumuz Camlı Kütüphanemiz başta olmak üzere projeler ÜRETTİĞİMİZ KÜTÜPHANE, raflarında kitapların bulunduğu, öğrencilerin ders çalıştığı sadece bir mekân mıdır?

Ya da 2016 yılında TKD tarafından layık görülen Türkiye çapında teknolojiyi en iyi kullanan kütüphane ödülüyle taçlandığımız, RFID Akıllı Kütüphane sistemine sahip Türkiye’deki 5 halk kütüphanesinden biri olmaktan mutluluk duyduğumuz, her yaş ve kullanıcı için raflarımızda 60.000 yayını bulunan, 250 çeşit süreli yayın takip eden, özel tasarım masa, raf ve oturma gruplarıyla mekân estetiği ve konforu en üst seviyeye çıkarmak gayretiyle tefrişatını yaptığımız KÜTÜPHANE sadece ödünç kitap alınan sessiz bir mekân mıdır?

53-kutuphane-haftasi-etkinliklerle-kutlandi-2

Kil tabletlerden papirüse oradan kitaba ve günümüzde teknolojik imkânlara sahip yıllar içinde toplumsal gelişmelerle ciddi değişim gösteren kütüphane nedir?

Kütüphane, bilgidir.

Kütüphane, aydınlıktır; aydınlatandır.

Kütüphane, aklı ve vicdanı büyütendir.

Kütüphane, yeni yaşamlara açılan kapıdır.

Kütüphane, dünyayı değiştirendir.

Kütüphane, yaşamlarımıza dokunandır.

Kütüphane, farklılığı kabul etmenin, hoşgörünün kaynağıdır. Kütüphane, bilginin kalesidir.

Kütüphane, düşünmektir.

Kütüphane, yaşamaktır.

Kütüphane, bilimdir.

Kütüphane, köprüdür.

53-kutuphane-haftasi-etkinliklerle-kutlandi-1

Kütüphane, yaşayan, görebilen, anlayabilen, bilebilen toplumun kurtuluşudur.

Kütüphane, toplumsal gelişmişliğin göstergesidir.

Kütüphane, bilgi toplumunun olmazsa olmaz şartıdır.

Kütüphane, eğitimli toplumun yaratılmasına katkıda bulunandır, kütüphane, araştırmaya, bilime dayalı çağdaş eğitimin organik parçasıdır.

Kütüphane, kültürleri besleyerek, kültürel mirası koruyarak gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayan kurumdur.

Kütüphane, teknolojinin esir aldığı insanda toplumsal iletişimin gerçekleşmesine imkân sağlayan mekândır.

Kütüphane, günümüz dünyasının yalnızlaşan ve bunalan bireyleri için bir sığınına ve rahatlama alanıdır.

Kütüphane, sağlıklı toplumsal geleceğin kaytaklarındandır. Kütüphane, eşitliktir Kütüphane, demokrasidir.

Kütüphane, binlerce yıllık sevgidir.

Kütüphane, güçlü toplumdur.

Kütüphane yoldur, yolculuktur.

Kütüphane, hayattır.

Kütüphane, insandır.

Kütüphane, kültürdür.

Bu nedenle Son cümleden yola çıkarak hafta açılışımızda Kütüphanemizin çatısı altında kitap, müzik, drama, röportaj, şiir, Hat sanatı ve kaligrafik yazı örneklerinden oluşan sergimiz ile kültürümüzü oluşturan çeşitli dallan buluşturduk.

53-kutuphane-haftasi-etkinliklerle-kutlandi-7

Hedefimiz nitelikli hayata tutunan, hayatınıza dokunan ve 3. mekân olarak yaşamınızın ayrılmaz parçası olarak gördüğünüz bir Halk Kütüphanesi olmaktır.

Sözlerimin sonunda Programımızın hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçen TOKİ Ortaokulunun değerli idareci ve öğretmenleri ile sevgili çocuklarımıza teşekkür ederim. Ayrıca Eskişehir’den buraya kadar gelerek haftamıza onur katan, değerli hat \e kaligrafi sanatçımız Sayın Özdemir Şenova beye huzurlarınızda teşekkür etmek isterim. Sayın konuklar teşriileriniz için sizlere de teşekkür eder. Saygılarımı sunarım.”

53-kutuphane-haftasi-etkinliklerle-kutlandi-5

TOKİ Orta Okulu öğrencileri Dilan Altın ve Sahranur Coşkun’un ‘Kütüphanem’ adlı şiiri okuması, Kütüphane konulu röportaj videolarının izlenmesi, 7.masal anlatma yarışması birincisi Gülnihal Karaca’nın masal anlatımını sonrasında en çok kitap okuyan okuyuculara ödül verildi. Program Hattat-Kaligrafist sanatçısı Özdemir Şenova’nın eserlerinin yer aldığı serginin gezilmesiyle son buldu.

53-kutuphane-haftasi-etkinliklerle-kutlandi-8



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir