50. yılında Davos: Bugün başlayan zirveden ne bekleyebiliriz?

Dünya Ekonomik Forumu
Dünya Ekonomik Forumu © AFP
By Alasdair SandfordBahtiyar Kucuk
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Bu yıl 50. yıl dönümünü kutlayacak olan Davos Zirvesi 21-24 Ocak tarihlerinde Davos kasabasında yapılacak. Peki geçmişten günümüze Davos ne anlama geliyor, gündemde hangi konular olacak?

REKLAM

Dünya liderleri, şirket yöneticileri, akademisyenler ve sivil toplum temsilcileri Dünya Ekonomik Forumu için İsviçre'de buluşuyor.

Davos kasabası bu yıl 21-24 Ocak tarihlerinde 50. yıl dönümünü kutlayacak olan zirvede misafirlerini ağırlayacak. Peki geçmişten günümüze Davos ne anlama geliyor, gündemde hangi konular olacak? Zirveyle ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Davos nedir?

Davos, Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısını yaptığı İsviçre'nin bir dağ beldesi.

Forum, dünyanın en büyük 1000 şirketinden oluşan ve binlerce iş ve siyasi lideri bir araya getiren sivil toplum kuruluşu.

1971'de Alman iktisatçı Klaus Schwab tarafından Avrupalı ​​işletmelerin, çalışanlar veya hükümetler de dahil olmak üzere etkili aktörleri dikkate alarak daha iyi kurumsal yönetime sahip olmalarına yardımcı olması için Avrupa Yönetim Forumu olarak kuruldu.

Daha sonra bir diyalog platformuna dönüştü, 1987'de şu anki adını aldı ve 2015'te uluslararası bir kurum olarak tanındı.

Bu yıl, 21 Ocak'ta başlayacak olan dört günlük etkinlikte en az 600 konuşmacı olacak.

Davos'ta neler yapılıyor?

Zirveye geleneksel olarak katılanlar ekonomik meseleleri tartıştı ve son otuz yıldır, etkinlikte daha geniş küresel meseleler de masaya yatırıldı. Son yıllarda Çin, Hindistan ve Brezilya liderleri de foruma katıldı.

Forumda her yıl farklı bir tema işleniyor. 2020 teması, “Uyumlu ve Sürdürülebilir Bir Dünya için Paydaşlar”

Bu yılki hedefler arasında, iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edileceği, biyolojik çeşitliliğin nasıl korunacağı, uzun vadeli borçların nasıl kaldırılacağı, bir “teknoloji savaşından” nasıl kaçınılacağı, gelecek on yıl içinde bir milyar insana beceri kazandırmak ve küresel sıcak noktalardaki çatışmaları çözmek için köprüler kurulması var.

Etkinlik tarihsel olarak uluslararası görüşme ve müzakereler için bir platform oldu.

1988'de Yunanistan ve Türkiye, ülkelerin savaşa gitmesini engelleyen bir bildirge imzaladı. 1992'de Nelson Mandela, o zamanki Güney Afrika Cumhurbaşkanı Frederik de Klerk ile Güney Afrika dışındaki ilk kez bir araya geldi.

Davos'a yapılan eleştiriler neler?

Davos iş liderleri için bir 'ağ festivali' anlamına gelen elitist bir etkinik imajına sahip.

1995'ten beri Davos'a katılan ekonomist ve Nobel ödüllü Joseph Stiglitz, 2018'de eşitsizliğe ve iklim değişikliğine rağmen, CEO'ların yalnızca küreselleşmeye karşı popülist tepki ile ilgilendiklerini yazdı. Project Syndicate'te görüşleri paylaşılan Stiglitz, "Davos CEO'ları için, zenginleşme ve şirketleri için vergi indirimleri, deregülasyon ile birlikte her ülkenin sorunlarının cevabı gibi görünüyor" demişti.

Dünya Ekonomik Forumu, katılımcıların çoğunun sivil toplum kuruluşu olmasını tartışıyor.

Toplantıya çok sayıda insan hakları örgütü katılıyor ve kar amacı gütmeyen Oxfam International, 2014'ten bu yana bu etkinliğin zamanına denk gelecek şekilde eşitsizlik ve küresel yoksulluk hakkında bir rapor yayınladı.

Yoksulluğa odaklanan uluslararası örgüt, küresel gelir adaletsizliğinin 2017'de arttığını belirterek, yaratılan küresel servetin yüzde 82'lik bölümünün en zengin yüzde 1'lik kesime gittiğini kaydetti.

Örgüt aşırı eşitsizliğin sona ermesi gerektiği mesajını vermek için orada hazır bulunacak.

REKLAM

Bu yıldan ne bekleyebiliriz?

Geçen yılki forumda ekonomik değerlerinin ölçülme şekli üzerine tartışmalar yapıldı. Somut bir sonuca varılamadı; ancak pilot çalışma tüketici refahına odaklanıyordu.

Dünya liderleri zirvede ülkelerinde planlanan girişimler hakkında da açıklama yapabilir.

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg, ikinci defa bu zirveye katılacak ve fosil yakıt yatırımlarına derhal son verilmesi çağrısında bulunacak. O ve diğer genç çevreciler, kısa süre önce "Liderlere bu deliliğe son vermede kendi rollerini oynaması çağrısında bulunuyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

AP
İklim aktivisti Greta ThunbergAPMarkus Schreiber

Açıklamada "İnsanlar, kendilerine ihanet ettiklerine inandıkları ekonomik elitlere karşı ayaklanıyor ve küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlı tutma çabalarımız tehlikeli bir şekilde azalıyor" ifadesi yer aldı.

Gözler, ayrıca geçtiğimiz yılki Davos'a 'hükümet kapanma krizi'nden dolayı katılamayan ABD Başkanı Donald Trump'ta olacak. Zira, İranlı komutan Kasım Süleyman'ın Trump'ın emriyle öldürülmesi 'üçüncü dünya savaşı' senaryolarını gündeme getirmişti.

REKLAM

Zirveye kimler katılıyor?

Davos'a 50'den fazla ülkenin devletten liderler, üst düzey temsilciler, uluslararası örgütleri yöneten isimler katılacak.

Onlar arasında, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Norveç başbakanı Erna Solberg, Pakistan Başbakanı İmran Han, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İUluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde olacak.

Davos'ta Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın temsil etmesi bekleniyor.

Qries
Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Davos'ta Pakistan'dan Azerbaycan'a Karabağ desteği

IMF: Finansman koşullarındaki gevşeme ile Türkiye'de düzelme devam ediyor

Batılı ülkeler Kaşıkçı cinayetini çabuk unuttu; Suudi Arabistan'a Davos'ta yoğun ilgi