1-Kanuni Bulvarı
 
24 Kilometrelik Yol Trabzon’da Nefes Aldıracak
 
5 yıldan beri devam eden Trabzon’un Tanjant yolundan sonraki çevre yolu olan bulvar tamamlandığında Giresun istikametinden gelen Akyazı Tüneli’nden geçen stattan çıkan araçlar Beşirli’de girecek Boztepe’den tünelle geçip Akoluk’tan Erzurum yoluna bağlanacak. Zaman içinde aynı yol Kalkınma Mahallesi’nin üzerinden devam edip Kaşüstü’ne kadar bağlanacak. Bu yol Trabzon trafiğini soluklandıracak.
 
Kanuni Bulvarı'nın tamamlanmasıyla Trabzon şehir merkezi tam iki kat büyüyecek. Kanuni Bulvarı'nın 8 ayrı noktasında tünel inşa edilmekte. 24 kilometre uzunluğundaki Kanuni Bulvarı'nda ayrıca 8'i hemzemin, 15'i köprülü olmak üzere toplamda 22 kavşağın yanı sıra 47 köprü ve bir viyadük yer almaktadır. Ayrıca 3 şerit gidiş ve 3 şerit geliş olarak Avrupa standartlarında yapılmakta olan bu yolda 5 metre genişliğinde sağlı sollu yaya kaldırımları bulunmaktadır. Trabzon'u adeta inci gerdanlık gibi kucaklayacak ve Yıldızlı mevkisinden başlayıp Trabzon-Maçka Yolu Gözalan mevkisinde son bulacak bu yolun ilk 6 ile 8 kilometrelik kısmı öncelikli olarak ulaşıma açılacak.”
 
2-Tabakhane Vadisi
 
Büyük Bir Sosyal Yaşam Alanı Olarak Trabzon’a Kazandırılacak
 
Trabzon’un Çömlekçi ve Zağnos Dönüşümlerinden sonraki en büyük dönüşümü olan Tabakhane Vadisinde kamulaştırılarak yıkılan bina sayısının 510'a yükselirken, 654 binanın kamulaştırma işlemi tamamlandı. Vadideki ev sahipleri Bahçecik ve Kaşüstü’ndeki konutlara yerleştirildi. Tabakhane Vadisinde uygulanacak proje TOKİ tarafından uygulandı ve büyükşehre teslim edildi. Gümrükçüoğlu Tabakhane Vadisini yeşillendirdiğimizde ortaya muhteşem bir görüntü çıkacak diyerek, “Tabakhane kentsel dönüşümü büyük bir alanı kapsayan, yüksek maliyetli dev bir yatırımdır. Alanda kamulaştırma işlemleri henüz tamamlanmamış olan sadece az sayıda binalar kaldı. Kamulaştırılan binaların yıkımını süratle gerçekleştiriyoruz. Son binaların kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasıyla alandaki yıkımlar tamamlanacak ve uygulama projesinin yapımına başlanacaktır. Bölgede uygulanacak olan rekreasyon projesi de TOKİ tarafından hazırlanarak Belediyemize teslim edilmiştir. Yakın geçmişte gecekondu alanı olan Tabakhane Vadisi, büyük bir sosyal yaşam alanı olarak Trabzon’umuza kazandırılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
 
3-Raylı Sistem
 
Güzergahlar Belirlendi 2018’in İlk Çeyreğinde Raylar Kuruluyor
 
Sürpriz bir şekilde gündeme gelen ancak zaman içersinde gerçeğe dönüşen Trabzon havalimanı ile birlikte Akyazı arasındaki raylı sistemle yolcu taşımacılığı projesi büyükşehir belediye meclisinden de geçti. 2018 yılının ilk çeyreğinde ilk rayın döşenmesi konusunda karar verildi. Trabzon’u mega kent özelliğine taşıyacak olan yatırımlardan bir tanesi raylı sistem zaman içersinde Akçaabat’a ve Salacık’a kadar uzatılacak.
 
Güzargahlar Neresi?
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon'a hafif raylı sistem kazandırmak için büyük bir çalışmayı titizlikle sürdürdüklerini ifade ederken raylı sistem güzergâhlarını da anlattı.
 
"Akyazı'daki dolgu alanı bölgesindeki ana istasyondan kalkan raylı sistem, sahil alanından gelip, Beşirli istikametinden Yavuz Selim Bulvarı'na (Tanjant Yolu) girip, Yavuz Selim Bulvarı boyunca gelip Trabzon Evinin (Baro Binası) yanından geçerek Değirmendere'ya ulaşmakta, oradan yine şuandaki Otogarın önünden geçerek KTÜ C Kapısı'nı da geçerek Havaalanı'na (Havaalanı Kavşağı'na) ulaşan bir hattı ihtiva etmektedir. Bu hattı gidiş-geliş olarak projelendirmekteyiz."
 
Meydan-Maraş Caddesi-Ayasofya
 
"Aynı hatta bir kol Trabzon Evinin yanından Atatürk Alanı'na (Meydan) girmekte, tek yön olarak Maraş Caddesi istikametinden Ayasofya Kavşağı'na ulaşmakta ve Hacı Ziya Habipoğlu Araçlı Alt Geçidi istikameti ile Yavuz Selim Bulvarı'na çıkmaktadır. Maraş Caddesi çift yön değil, sadece doğudan batıya tek yön olarak raylı sistemle buluşmaktadır."
 
Beşirli-İtfaiye Kavşağı-Ganita
 
"Akyazı bölgesindeki istasyondan kalkan az önce güzergâhını çizdiğim hattın dışında ikinci bir hat ise Akyazı'dan Sahil Yolu'na girip İtfaiye Kavşağı'na kadar gelmekte, bir kolu buradan hareketle Atapark Kavşağı'nda Yavuz Selim Bulvarı'na ulaşmakta, bir kolu ise Ganita bölgesine gelmektedir. Bu hatta batıdan doğuya hizmet vermiş olacaktır."
 
4-Botanik Park
 
8 Milyon Maliyetli Proje Trabzon’un Markasını Yükseltecek
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun deyişi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Trabzon’a kazandırılan 48. Piyada Tugay Komutanlığının atış alanı Batum’dan sonra bölgenin en büyük botanik bahçesi oluyor. Binlerce ağaç çeşidi yüzlerce oturma grubu çocuk oyun bahçeleri kafeteryalar Trabzon’u derin bir nefes aldıracak aynı zamanda da şehrin güneyde oturan vatandaşlarının sahile alternatif olarak kullanabilecekleri bir merkeze dönüşecek. Botanik Park’ın açılışı muhtemelen Temmuz ayı sonunda gerçekleştirilecek.
 
Botanik parkın Trabzon'un tanınılırlığını daha da artıracağını ifade eden Gümrükçüoğlu, “8 milyon lira maliyetli dev bir proje. Tamamlandığında insanlarımızın akın edeceği dev bir eser daha kazandırıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Doğu Karadeniz'de ilk ve tek olan bu parkın içerisinde suni gölet, çocuk eğitim alanları, çim amfi, farklı ağaç gruplarına ait bahçeler, seyir alanları, doğal şelaleler, sanatsal etkinlik alanları, tematik bahçeler ve su bahçesi gibi alanlar yer alıyor” ifadelerini kullanıyor.
 
5-Gülcemal Projesi
 
Adeta Dantel Gibi İşlenmiş Bir Proje Olan Gülcemal İçin 800 Bin Metrekare Alan Doldurulacak
 
Bir dönem İstanbul’daki, Zonguldak’taki, Sinop’taki insanları memlekete taşıyan Trabzon’un askerlerini iş adamlarını hatta sanatçılarını ve öğrencilerini İstanbul’a kadar götüren Gülcemal ölümsüzleşiyor. Büyükşehir Belediyesinin Karadeniz seferleri yapan geminin adını verdiği proje Akyazı’nın hemen doğusunda hızlı bir şekilde devam ediyor. Trabzon Büyükşebir Belediyesi’nin kendi Bütçesiyle de desteklediği bu büyük proje sahildeki çeşitliliğini artıracak farklı bir mimari ve peyjazla birlikte Trabzonluları daha bir Karadeniz’in içine çekecek. Bu proje ağır maliyeti de olan bir proje. Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’nın desteğini almasıyla birlikte 2017’de daha da hızlanacak. 800 bin metre kare alanda yapılacak yeni dolgu projesi ile dizayn edilecek sosyal ve kültürel mekanlarla Trabzon’a yeni yaşam alanları kazandırarak, vatandaşlar denizle buluşturulacak.
Başkan Gümrükçüoğlu, Bu projenin blok halinde bir dolgu olmadığını belirterek, “Rüzgar yönlerini de hesap edilerek adeta bir dantel gibi yerleştirilmiş olan halkın denizle buluşmasını sağlayacak projedir. Gülcemal Projesi ile sahilde oluşacak yeni yaşam alanları yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekecektir” ifadelerini kullandı.
 
6-Ortahisar pazarkapı projesi
 
Trabzon’un En Gösterişli Yatırımlarından Bir Tanesi Olacak
 
Zağnos Vadisi devamında Pazarkapı’yı da içersinde olan uygulamada Ortahisar belediyesi önemli adımlar attı. İçişleri bakanlığından kredi TOKİ’den destek olan Başkan Genç, o bölgede hem belediye binasını planladı hem kaymakamlığa yer verdi hem de Zağnos’un devamında tüm Pazarkapı’nın yüzünü güldürecek. Yeşillendirecek gezinti ve reklanasyon alanlarıyla birlikte ortaya muhteşem bir proje çıkardı. 4 yıl sonra her yönüyle mega kent olacak olan Trabzon’un en gösterişli yatırımlarından bir tanesi de Pazarkapı olacak.
 
Pazarkapı'da TOKİ'den 60 milyon TL'ye 20 dönümlük bir alan satın aldıklarını kaydeden Genç “Kaymakamlık binamız ile hizmet binamızı yapacağımız alanda büyük bir meydan ortaya çıkararak yeni bir yaşam alanı oluşturacağız. Burada eski Ortahisar kimliğini ortaya çıkaracağız. 2017 yılının nisan ayında projenin ihalesi yapılacak ve yine nisan ayında da projeye başlayacağız. Burada asıl amacımız Zağnos Deresi'ni ortaya çıkarıp o temel dokuyu tekrar oluşturmaktır. Projemiz, oranın dönüşümü açısından çok çok önemli bir projedir" ifadelerini kullandı.
 
7- Kavşaklar Trafiği Çözecek
 
Yeni Bağlantı Yolları Trafik Sorununu Ortadan Kaldıracak
 
Trabzon’un Akyazı stadının etrafında yapılacak olan kavşaklar tamamlandığında Karayolları Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş’un söylemiyle birlikte kente giren dünya kentine geldi diye içinden geçirecek. Doğuda ise Değirmendere Vardallar’ın önünde Ayasofya’daki kavşaktan daha işlevsel bağlantıları modern yeni bir kavşak inşa ediliyor. 2 yılda tamamlanacak olan bu kavşakla beraber devamında Kaşüstünde Kanuni Eğitim hastanesinin çıkış güzergahındaki dal-çık ise son iki yıldır o bölgede Trabzonlulara çile çektiren trafik sorununu ortadan kaldıracak. Kavşağın hemen batısında Kaşüstü deresi bulunmasından dolayı dere bir iki deplase ile birlikte farklı bir yere alınıp Türkiye’nin en fazla harcanan kavşağı 5 ay içersinde hizmete sokulacak.
 
8- Çömlekçi Tüneli
 
Karayolları Marifetiyle Yapılacak
 
Uzun tartışmalardan sonra Çömlekçi’de kavşak yapılamasına karar verildi. 3. tünel petrol ofislerinin bulunduğu yerden 200-300 metre batıdan 2 tüp olarak girecek İmperial Hastanesi’nin hemen solundan çıkarak şehir içi yoluna bağlanacak. Böylece molozdan ve sahilden giden araçlar 3 tünel kullanmış olacak. Çömlekçi dönüşüm projesi tamamlandığında muhtemelen bu tünel de hizmete açılacak.
 
Başkan Gümrükçüoğlu o bölgeyi şöyle ifade ediyor: “Çömlekçi'deki trafik sıkışıklığı için Karayolları ile çalışıyoruz. Çömlekçi’de Çınar’ın olduğu bölgeden girilerek Kanuni Anadolu Lisesi’nin yakınından çıkacak bir 3. Tünelle birlikte bir soluk daha aldırmaya çalışılmaktadır. Bu karayolları marifetiyle yapılacak bir iştir.”
 
 9- Avni Aker Alanı
 
Deniz Tarafındaki Tribün Turistlere Bırakılacak
 
Trabzon’un göbeğinde bulunan Avni Aker şehir meydanı mevcut projeler arasında üzerinde en fazla çalışılacak olan proje ikinci şehir meydanı Yavuz Selim’in yeniden dizaynı ve kültür merkeziyle birlikte dün İnönü, Kavakmeydan, Yenimahalle ayrı bir havaya bürünecek. Ayrıca Avni Aker stadının deniz tarafındaki tribünün yıkılmayarak yerli ve yabancı turistler için gezinti bölgesi yapılması da konuşuluyor.
 
10- Pelitli Kentsel Dönüşümü
 
Proje Sonrası Pelitli’de Adeta Güller Açacak
 
Biraz gecikti ama Pelitli’de artık kazma vuruldu. Ortahisar Belediyesinin gerçekleştirdiği çalışma birkaç yıl içersinde tamamlanacak. Bu çalışmanın devamında TOKİ bazı binalar da yapacak. Bunun için ilana da çıkıldı. Pelitli projesi tamamlandığında havalimanıyla beraber Pelitli Mahallesi arasında adeta güller açacak. Burası da gezinti alanlarıyla, kafeteryalarla ve sosyal tesisleriyle beraber doğudaki kentin nefes kapısı olacak.
 
"Pelitli Kentsel Dönüşüm Projemiz de hızla ilerliyor” diyen Genç “Burada 364 konutun inşaatı tamamlanarak hak teslim edildi. 301 adet konut, 1 adet cami ve ticaret merkezinin yapımının %40'ı da tamamlandı. Havalimanı yanında bulunan 41 adet işyeri, 1 adet cami ve sosyal donatı alanlarının yapım ihalesi yapıldı. Hafriyat çalışmalarına başlandı. 2018 yılının ilk aylarında proje hayata geçmiş olacak. Pelitli, Pazarkapı gibi kentsel dönüşüm projelerimizle birlikte şehrimizi daha yaşanabilir hale getirmek için uğraşıyoruz" ifadelerini kullanıyor.
Hakan ŞENER
Editör: TE Bilisim