04 Haziran 2020 09:08

5 Haziran katliamının üzerinden 5 yıl geçti | Çalan: Sorumlu olan herkes yargılanmalı

HDP'nin Diyarbakır'daki seçim mitingine yönelik bombalı saldırının üzerinden 5 yıl geçti. Saldırıda bacaklarını kaybeden Lisa Çalan, sorumlu olan herkesin yargılanmasını istiyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) 7 Haziran seçimleri öncesi Diyarbakır’da yaptığı mitingine yönelik IŞİD’in bombalı saldırısının üzerinden 5 yıl geçti. Saldırıda iki bacağını kaybeden Lisa Çalan, sorumlu olan herkesin yargılanmasını isterken, Av. Kazım Bayraktar ise davayı AİHM’ye taşıyacaklarını söyledi.

HDP'nin 5 Haziran 2015’te Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği ve yüz binlerce kişinin katıldığı “Büyük İnsanlık” mitingine yönelik bombalı saldırının üzerinden 5 yıl geçti. 2 bin 360 polisin görevli olduğu alana yerleştirilen 2 bombanın patlatılması sonucu Ramazan Yıldız, Necati Kurul, Şehmuz Kaçan, Civan Arslan ve Ali Türkmen yaşamını yitirdi, 400’ü aşkın kişi de yaralandı. Ankara Sincan Batı Adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde 25 duruşma süren davada mahkeme heyeti, İlhami Bali hakkındaki davanın tefrik edilmesine ve Burhan Gök’ün delil yetersizliğinden beraatine karar verirken, 3 sanık hakkında ise 4 kişiyi öldürmek ve anayasayı ihlalden 5 kez ağırlaştırılmış müebbet, öldürmeye teşebbüsten ve tehlikeli madde bulundurmadan ise 3 bin 336’şar yıl hapis cezası kararı verdi.

AİHM’YE KADAR GİDER

5 Haziran davasına ilişkin Mezopotamya Ajansından (MA) Aydın Atay’a konuşan davanın avukatlarından Kazım Bayraktar, 5 yıl süren davada gereken delillerin toplanmadığını toplanan delillerin ise yeterince irdelenmeden karar verildiğini söyledi. Davanın Diyarbakır’dan Ankara’ya nakledilmesinin iki amacı olduğuna işaret eden Bayraktar, birinin müşteki ve müdahillerin davayı takip etmelerini engellemek,  diğerinin ise yargılamanın gidişini yakından kontrol etmek olduğunu dile getirdi. Karara karşı istinaf mahkemesine yapılan itirazdan farklı bir sonuç beklemediklerini ifade eden Bayraktar, ancak avukatlar olarak davayı AİHM’ye kadar götüreceklerini söyledi. Bayraktar, yargılama sonucunda verilen kararın zayıflamış olan genel adalet duygusunu bir kez daha darbelediğini de hatırlattı.

HERKES İÇİN ADALET

Saldırı sonucu iki bacağını kaybeden Lisa Çalan ise “Sağlığım ve adalet için mücadele ettim” diyerek, “Mahkemelere gitmeye çalıştım, katılım duyuruları yaptım. Her mahkemede kavga çıktı. Her mahkemeden kovuldum. Neredeyse 4 yıl sonra davaya dahil edildim. Aileler ve yaralılar gelemiyordu. Koşullar yoktu” dedi. Davada polis ve vali dahil olmak üzere onlarca isimden birçoğunun yargılanmadığına dikkati çeken Çalan, “Adalete olan azıcık inancım da yok oldu” diye belirtti.

Diyarbakır’da görevi kötüye kullanmaktan yargılanan polislerin davalarının sürdüğünü sözlerine ekleyen Çalan, şunları söyledi: “5 Haziran için değil herkes için adalet arayacağız. Suruç ve Ankara başta olmak üzere herkes için sesimizi yükselteceğiz. Sorumlu olan herkesin yargılanmasını istiyoruz. Sadece belli kişiler değil adı geçen herkesin yargılanmasını istiyoruz. 5 Haziran, Suruç ve Ankara davası için beklentimiz bu yöndedir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TİSK kısa çalışma ödeneğinin yaygınlaştırılmasını istiyor

SONRAKİ HABER

Rosa Kadın Derneği Kurucu Üyesi Ata: Kadın mücadelesini ve dayanışmayı büyüteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...