Göksun elması için "meyvenin alası, Göksun'un elması" temasıyla 5. Geleneksel Elma Festivali düzenlendi.

Göksun Belediyesince, Göksun İş Merkezi'nin otopark alanındaki törende Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi mehter takımının gösterisinin ardından açılış kurdelası kesildi.

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, yaptığı konuşmada, gıda üretiminin tek başına yeterli olmadığını, gıdanın sağlıklı ve güvenilir olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Bu kapsamda bitkisel ve hayvansal üretimi yaygınlaştıracaklarını dile getiren Özkan, "Özellikle öteden beri ilimizin temel geçim kaynaklarından elmanın üretilmesi, yaygınlaştırılması, kalitesinin, farkındalığının ve rekabet gücünün arttırılması yönündeki çalışmaları büyük bir takdirle karşılıyoruz. Göksun elmamızın geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve uluslararası pazarda da buna yönelik farkındalığın oluşturulması, bu festivalin önemli çıktılarından birisi olacaktır." diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da elmanın Göksun'un ana geçim kaynaklarından olduğunu anlattı.

Yüz yıllardan bu yana Göksun'un elmanın ana vatanı olduğuna dikkati çeken Erkoç, "Sadece son yıllarda değil, geçmişten bu yana elma üretilir. Serbest piyasadaki elma fiyatlarındaki hareketlenmelerde zaman zaman sıkıntılar olmakta. Bu sıkıntılar olduğunda da Göksunlu üreticimizin elmayı gerçek fiyatına satabilmesi için depolaması gerekmekte. Biz de Büyükşehir olarak DOĞAKA ile beraber bir soğuk hava deposu yapmaktayız. 3 bin tonluk bir soğuk hava deposu yapacağız." ifadelerini kullandı.

3 bin kişiye aşure dağıtıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Daire Başkanı Mehmet Sığırcı da bu tür çalışmaların bakanlık tarafından desteklendiğini aktardı.

Festivallerin elmanın katma değerini artıracağı bilinciyle yapılan çalışmaların devamını dileyen Sığırcı, üreticilerin arkasında olduklarını sözlerine ekledi.

Festivalde akrobasi, bisiklet ve folklor gösterisi ile güreş müsabakaları yapıldı. 3 bin kişiye aşure dağıtıldı, üreticiler elmalarını sergiledi, yöresel ürünlerden oluşan stantlar açıldı.

Göksun Kaymakamı Cengiz Ayhan, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu'nun da konuşma yaptığı festivale, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, resmi daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Editör: Haber Merkezi