5 Dakikada - Lara Özlen - 22 Haziran 2017 Perşembe

Fatih Polat'ın sunduğu 5 Dakikada'nın konuğu Onur Haftası Komisyonu Gönüllüsü Lara Özlen ile Onur Haftası'nı konuştuk.

22 Haziran 2017 07:37
Paylaş

Fatih Polat'ın sunduğu 5 Dakikada'nın bugünk konuğu Onur Haftası Komisyonu Gönüllüsü Lara Özlen’di. Lara Özlen ile İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası çalışmalarını konuştuk. Özlen programda Onur Yürüyüşü üzerindeki baskıları, devletin LGBTİ'lere karşı tutumunu ve daha pek çok konuyu anlattı. 

ARAMIZDA NE VAR?

Onur haftasının gündemlerinden bahseden Özlen bu yılki temanın “Aramızda ne var?” olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Herkes istediği gibi doldurabilsin diye ‘Aramızda ne var?’ dedik. Aramızda iyi şeyler de var, kötü şeyler de var. Çeşitli etkinlikler olacak. Ama bizim için önemli olan tema forum. Orada pek çok şey konuşulacak. Suriyeli mülteci LGBTİ+’lerle ilgili etkinliklerimiz var. Pek çok Arapça, İngilizce çeviri var. Bu da bizim için iyi oldu. Her yıl olduğu gibi pikniğimiz olacak. Kavramların tartışıldığı atölyemiz var. Queer LGBTİ+’lerle çalışan akademisyenlerin metodlarına dair de var” 

Lara Özlen özellikle kapalı salon etkinliklerinin, panellerin, konuşmaların ve atölyelerin kalabalık olduğunu belirterek “Dün mesela Suriyeli LGBTİ+ panelinde yer yoktu. Kulaklık kalmamıştı. Epey kalabalık geçiyor. Talep var yani” dedi. 

‘BU YIL TEK FARK OHAL’

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 25. yılında ve on binleri bir araya getiriyor. Ancak iki yıldır bir yasaklama söz konusu. Geçtiğimiz yıl komite ‘Dağılıyoruz’ diye bir çağrı yapmıştı. Bu yıla ilişkin bir yasaklama söz konusu değil. Ancak Lara Özlen pek çok yerde yasaklanmış gibi konuşulduğunu ancak bunları arayıp düzeltmeye çalıştıklarını belirterek “Hiçbir şey iptal olmadı. Biz valilikle konuşuyoruz. Her yıl yapıyoruz bunu zaten. Bu yıl tek fark OHAL. OHAL’de nasıl bir şey beklememiz gerektiğini tam kestiremiyoruz. Yine milliyetçi ve müslüman gruplar tehdit ediyor. Son 3 yıldır olan bir şey o da. Onlara da suç duyurusu yapıyoruz. Bize bir red cevabı ulaşmadı şimdiye kadar. O yüzden yürüyecekmiş gibi davranıyoruz şu anda” dedi. 

NEFRET SUÇUNA YÖNELİK YASA 

Fatih Polat’ın insan hakları ve cinsel kimliklere dair devletin duruşunu sorması üzerine Lara Özlen “Pek ilgilenmiyorlar. Bu haftanın amacı biraz da bu. ‘Biz buradayız’ demek. Görünürlüğümüzün altını çizmek. En önemli şey kişisel olarak nefret suçuna yönelik bir yasa çıkarılması” 

Lara Özlen son olarak Suriyeli LGBTİ+’ların durumuyla ilgili şöyle dedi: “Suriyeli mültecilerin durumu zaten sıkıntılı. Yani geçici bir konumları var dolayısıyla hakları yok. Görünmezlik oradan kaynaklanıyor. Bizim de kontağımız çok az. Biz de ulaşabildiğimizle ilgileniyoruz. Elimizden geldiğince dayanışıyoruz.” (EVRENSEL WEBTV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AKP eski milletvekili Şükrü Önder tutuklandı

SONRAKİ HABER

Öz kızına cinsel istismardan 15 yılla yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa