5 Dakikada - Barış Yarkadaş / 20 Haziran 2017 Salı

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ile 6. gününe giren 'Adalet Yürüyüşü'nü konuştuk.

20 Haziran 2017 07:54
Paylaş

Fatih Polat’ın sunduğu “5 Dakikada”nın bugünkü konuğu gazeteci kökenli CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’tı. Yarkadaş ile 6. gününe giren 'Adalet Yürüyüşü'nü konuştuk.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutukluluğunu değerlendiren Yarkadaş “Akıl yok, vicdan yok, hukuk yok, izan yok. Aslında özetleyen kelime adalet yok. Siz bir gazeteciyi, bir milletvekilini neyle itham ediyorsunuz ‘MİT TIR’larının silah taşıdığı belgeyi siz verdiniz’ Bir, bunu yapmak gazetecilik açısından suç mu? Hayır değil. O halde neden ceza veriyorsunuz? İki, bu belgeleri Enis Berberoğlu’nun verdiğini nereden biliyorsunuz? ‘Aldım’ diyen yok, ‘Verdim’ diyen yok, ‘Gördüm’ diyen yok. Tanık ifadesi yok, sanık ifadesi yok, gizli tanık yok” diye konuştu.

‘İNTİKAM KARARIDIR’

Fatih Polat’ın, Berberoğlu'nun tutuklanmasına hükmedilen haberin daha önce yayınlandığını ve sır olma durumunun kalktığını belirtmesi üzerine Yarkadaş “Alenileşmiş artık. Suç unsuru olmaktan çıkmış. Bundan dolayı gazeteciye de milletvekiline de dava açamazsınız. Bizim Türk Basın Kanunundaki uygulamaya göre bir habere ilişkin herhangi bir soruşturma 120 gün içinde açılmıyorsa, sonrasında zaten bir soruşturma açamıyorsunuz. Yani neresinden baksanız tam bir hukuksuzluk. Siyasi iktidarın hem Cumhuriyet Halk Partisi’ne, hem de toplumsal muhalefete göz dağı vermek için uygulattığı bir intikam kararıdır” diyerek Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bunu onların yanına bırakmam” dediğini, Can Dündar’ın sürgünde yaşamak zorunda kaldığını, Enis Berberoğlu’nun cezaevinde olduğunu, Erdem Gül’ün de kendisiyle ilgili aynı akıbeti beklediğini belirtti. Yarkadaş “Hukukla ve adaletle hiçbir ilgisi yoktur” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NUN SAĞLIK DURUMU

Milletvekili Yarkadaş, adalet yürüyüşünün 6. gününde Kemal Kılıçdaroğlu’nun sağlık durumuna ilişkin şöyle konuştu: “Sayın Kılıçdaroğlu 20 km yürüyordu. Doktorların tavsiyesiyle 16 km düşürüldü. Bugün 6. gün. Sabah basın toplantısı yapmadı. Çünkü bugün 13.30’da olağan grup toplantımızı Bolu-Ankara arasında Çamlıdere Mevkii’nde yapacağız. Yürüyüşün başlamasından bu yana 5 günü geride bıraktık, 6. güne girdik, Sayın Kılıçdaroğlu tam 3 kilo verdi. Doktorların nezaretinde yürüyor. Akşamları 2 ortapedist arkadaşımız sağlık durumunu kontrol ediyor. Şimdiye kadar herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadı” 

‘HAKSIZCA TUTUKLANAN HERKES İÇİN YÜRÜYOR’

Fatih Polat’ın “Edirne’ye yürünecek mi?” tartışmalarına ilişkin sorusuna cevap veren Yarkadaş Edirne tartışmalarını bir anlamda haklı, bir anlamda da gereksiz bulduğunu belirterek, nedenini şu şekilde açıkladı: “Çünkü Sayın Kılıçdaroğlu yürüyüşe başlarken “Ben Enis Berberoğlu için yürüyorum” demedi. Her siyasal eylem bir sembolle başlar, o semboller çeşitlendirilerek sürdürülür. Ne diyor Sayın Genel Başkan ‘Haksızca tutuklanan herkes için yürüyorum’ diyor. ‘Haksızca tutuklanan tüm milletvekilleri, tüm belediye başkanları, tüm gazeteciler için yürüyorum’ diyor. Bu tartışmayı Selahattin Demirtaş ya da Figen Yüksekdağ eksenine çeker de, oraya oturtursak bu sefer Enis Berberoğlu tartışması da gündeme gelir. Dün Enis Berberoğlu ile görüşen arkadaşlarımızdan bir isteği vardı kendisinin. ‘Tartışmayı kişiler üzerinden yürütmeyin’ diye. Bence Enis Berberoğlu’nun bu uyarısı da anlamlı. Meseleyi bir kişiye, bir gruba, bir siyasi partiye odaklarsak yürüyüş gerçek amacından sapar ve AKP’nin eline de gereksiz bir koz verir. Haksızca tutuklanan herkes için yürüyor” 

‘HAYIR OYU VERENLER VE ADALET İSTEYENLER BİR ŞEMSİYE ETRAFINDA BİRLEŞTİ’

Polat’ın “Yürüyüş nasıl etkiler gösterecek?” sorusuna Milletvekili Barış Yarkadaş “Bir kere AKP iktidarı ne diyeceğini şaşırdı. Dün AKP Genel Başkanı ‘Yargı kararlarına saygı duyun’ dedi. Oysa ki kendisi 18 şubat 2016’da ‘Bu yargı kararlarını tanımıyorum, saygı da duymuyorum’ demişti. Bir, iktidara hukuku ve adaleti hatırlattık, hukukun ve adaletin herkese gerekli olduğunu yeniden onların ağzından dillendirdik. İki, toplumsal muhalefete bir güç, bir enerji ve motivasyon moral sağladı. Hayır oyu verenler ve adalet isteyenler yeniden bir şemsiye etrafında birleştiler. Şimdiden bunun etkilerini görmeye başladık” diyerek cevap verdi. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da uyuşturucu operasyonu: 208 gözaltı

SONRAKİ HABER

Aram Yayınevi çalışanı gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa