Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TÜSİAD’ın kurulduğu yıllar Türkiye’nin zor yıllarıydı. Ekonomide yoklukların, karaborsanın öne çıktığı yıllardı. Sermaye sahiplerinin, sanayicilerin küçümsendiği yıllardı. İşte o yıllarda 2 Nisan 1971 tarihinde 12 sanayici TÜSİAD’ı kurmak için bir protokol imzaladı.

Protokolde, TÜSİAD’ın “Anayasamızın öngördüğü, karma ekonomi prensiplerine ve Atatürk ilkelerine uygun olarak... Türkiye’nin demokratik ve planlı yollardan kalkınması ve Batı uygarlığı seviyesine çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla” kurulduğu belirtiliyordu.

Haberin Devamı

TÜSİAD’ın 2 Nisan 1971 tarihli “Kuruluş Protokolü’nü imzalayan 12 iş adamından sadece ikisi hayatta: Selçuk Yaşar (İzmir), Osman Boyner (Kastamonu). Hayatta olmayan kurucular ve “memleketleri” ise şöyle: Vehbi Koç (Ankara), Nejat Eczacıbaşı (İzmir), Sakıp Sabancı (Adana), Raşit Özsaruhan (İzmir), Ahmet Sapmaz (Adana), Melih Özakat (İzmir), Hikmet Erenyol (Mersin), Muzaffer Gazioğlu (Kayseri), İbrahim Bodur (Çanakkale) ve Feyyaz Berker (Mersin).

Dikkat edilirse, TÜSİAD, “büyük sermaye” gruplarının bir örgütü olarak kuruldu ama ”İstanbul Sermayesi”nin temsilcilerince değil, Anadolu’dan İstanbul’a gelerek üretime soyunan ve İstanbul dışında da yatırımları olan iş adamları tarafından kuruldu.

98 üye 634 oldu

TÜSİAD’ın kuruluşunda üye sayısı 98 idi. Şimdilerde 634 üyesi var. Kuruluşundan bu yana Türkiye değişti, TÜSİAD değişti. Ama TÜSİAD marka olarak saygınlığını ve gücünü korudu. İş çevrelerinde TÜSİAD’ın saygınlığı o ölçüde yüksek ki TÜSİAD’a üye olmak isteyenlerin sayısı her yıl artıyor.

Feyyaz Berker kuruluşundan 1980 yılına kadar TÜSİAD’ın kaptanı oldu. Feyyaz Berker kaptandı ama çok ilginçtir ki Vehbi Bey (Koç), Nejat Bey (Eczacıbaşı) hemen hemen haftada bir veya birden fazla TÜSİAD Genel Sekreterlik Ofisi’nde Feyyaz Berker ve TÜSİAD’ın önde gelen üyeleriyle bir masa etrafında sohbet ederler, TÜSİAD’ı kendi bebekleri gibi korumaya çalışırlardı... Kuruluş yıllarında üye sayısı az olduğu için Feyyaz Berker her önemli kararın üyelere danışılarak, konuşularak alınmasına özen gösterirdi.

Haberin Devamı

Dün İstanbul’da TÜSİAD’ın 48. genel kurul toplantısı yapıldı. Toplantının başında, bu yıl 92 yaşında vefat eden Feyyaz Berker anıldı.

Daha sonra, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı birer konuşma yaptılar. Misafir konuşmacı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti’nin konuşmasından sonra toplantı sona erdi.

Üyeler konuşmuyor

TÜSİAD’ın “markalaştığı”, öne çıktığı yıllarda genel kurul toplantıları ve genel kurul toplantılarından sonraki ekonomiyi değerleme toplantıları büyük ilgi görürdü. Çünkü ekonomide ağırlığı olan iş adamları genel kurul toplantılarında kürsüye çıkar, ekonomideki gelişmeleri, sorunları anlatırdı. Genel kurul toplantılarından sonra yapılan ekonomi değerleme toplantılarında ekonominin güncel sorunları ve çözüm önerileri tartışılırdı.

Şimdilerde genel kurul toplantılarına katılanlar Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ile Yönetim Kurulu Başkanı’nın konuşmalarını dinliyorlar, sonra dağılıyorlar.

Dün yapılan toplantıya katılan, Türk ekonomisinde büyük ağırlığı olan kuruluşların sahiplerinin, tepe yöneticilerinin 264 TÜSİAD üyesinin ekonominin gidişiyle ilgili değerlemelerini öğrenme şansımız olamadı.

Haberin Devamı

Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı konuşmalarında makro değerlemelere ağırlık verdiler. Genel değerlemeler yaptılar. TÜSİAD üyelerinin işleri ne durumda, ekonominin gidişinden memnunlar mı? Sorunları nelerdir? Ekonominin bugünkü durumunu ve önümüzdeki durumunu nasıl değerlendiriyorlar? Ne düşünüyorlar? Öğrenemedik.

Toplantıdan akılda kalan, TÜSİAD’ın TÜSİİD olması. İsminin Türk İş İnsanları Derneği olarak oy birliğiyle değiştirilmesi. TÜSİİD’in 634 üyesinin 103’ü kadın üye.