ESBAŞ'ın ihracatı 37 ilin toplamını geçti

Ege Bölgesi Serbest Bölgesi (ESBAŞ) 37 ilin toplamından daha fazla ihracat gerçekleştirerek tüm serbest bölgeler içerisinde ilk sırada yer alırken, ihracat kilogram değeri açısından da Türkiye ortalamasının 6 kat üzerinde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege Bölgesi Serbest Bölgesi (ESBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, 70'i yabancı sermayeli 170 yatırımcının faaliyette olduğu bölgelerinde geçen yıl yüzde 5 büyüyüp, 4,1 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını açıkladı.

Güler, 2017'de de benzer bir büyüme oranı yakalayacaklarını dile getirerek, "Şirketlerle yaptığımız tüm görüşmelerde de 2017 yılını yüzde 5’in üzerinde bir büyümeyle kapatacağımızı görüyoruz. Bu yıla 19 bin 250 kişi ile başladık, 20 bini bularak 2017'yi kapatacağız." dedi.

Güler, 2016 yılında gerçekleştirilen 4,1 milyar dolarlık ihracat rakamına ilişkin olarak "Bu Türkiye'deki serbest bölgeler içerisinde en yüksek ihracat değeri. Serbest bölgelerden yapılan ihracat değeri, bulunduğu kentten ayrıca hesaplanıyor. Türkiye'deki şehirleri sıralamaya koyarsak biz ihracat bakımından Türkiye'deki 10. büyük şehiriz. Ayrıca bu rakamla 37 şehrin toplamından fazla ihracat yapıyoruz." diye konuştu.

Bölgenin büyümesinde, katma değerli ihracatın önemli yeri olduğuna işaret eden Güler, "Türkiye'de geçen yıl yapılan tüm ihraç mallarının ortalama kilogram değeri 1,4 dolar civarındaydı. Biz ise 2016 yılını kilogram başına 8,5 dolarla bitirdik. Yani 6 kattan daha fazla." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir