1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

HDP "Vicdan ve Adalet Nöbeti"ne başladı

25 Temmuz 2017

HDP, dört kenti kapsayacak Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne başladı. Yedi gün sürecek olan ilk nöbetin adresi Diyarbakır.

https://p.dw.com/p/2h7Nl
Fotoğraf: DHA/Canan Altıntaş

CHP'nin Adalet Yürüyüşü'nün ardından HDP, "Vicdan ve Adalet Nöbeti" adını verdiği bir eylem başlattı. Yedi gün 24 saat sürecek olan ilk nöbet, Diyarbakır'daki Ekin Ceren Parkı'nda tutuluyor. Nöbet öncesi HDP milletvekilleri, parkta grup toplantısı düzenledi. Toplantıyı izlemek isteyen Diyarbakırlılar parka alınmazken, HDP'li vekiller "Türkiye açık cezaevi oldu" diyerek yoğun güvenlik önlemi alınan parkta sembolik olarak volta attı.

Parktaki grup toplantısında konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin "tutuklu milletvekilleri özgür kalana, KHK mağdurları haklarını geri alana ve OHAL sona erene dek" süreceğini söyledi.

"Vicdanlara çağrı yapmak için buradayız"

Türkei - Kampagne "Justice Watch" von der kurischen Opposition HDP
Fotoğraf: DHA/Canan Altıntaş

"Son iki yıldır demokrasi ablukaya alınmış durumda" diyen Baydemir, "Bugün burada oluşumuz bir vicdan ve adalet hareketidir. Adaleti vicdanlı bir direnişle koruma çabasıdır. Buradan Türkiye'nin batı yakasına 80 milyonun vicdanına çağrıda bulunuyoruz. Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız zindanda olduğu müddetçe adalet ve vicdan nöbetimiz devam edecek" diye konuştu.

31 Temmuz'da sona erecek olan Diyarbakır'daki nöbete HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, İstanbul milletvekilleri Hüda Kaya, Garo Paylan, Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca, Nimettullah Erdoğmuş, Ziya Pir, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir katılıyor.

Geçtiğimiz hafta taleplerini topladığı 9 maddelik "Demokratik Çözüm Deklarasyonu" adlı bir liste yayınlayan HDP, milletvekillerinin tutuklanmasının yıldönümü olan 4 Kasım tarihine kadar grup toplantılarını farklı kentlerde mitinge dönüştürmeye ve cezaevindeki vekiller için nöbet tutmaya karar verdiğini açıklamıştı.

HDP'nin nöbetinde Diyarbakır'dan sonraki durakların İstanbul, Van ve İzmir olacağı belirtilmişti.

©Deutsche Welle Türkçe

DW/DHA,ÖA/BK