1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Erdoğan'ın Körfez turu sona erdi

24 Temmuz 2017

Katar krizinin başından bu yana ilk kez bölgeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi, Kuveytli ve Katarlı liderlerle görüştükten sonra Türkiye'ye döndü.

https://p.dw.com/p/2h55r
Erdoğan, temaslarının son durağında Katar Emiri ile görüştü
Erdoğan, temaslarının son durağında Katar Emiri ile görüştüFotoğraf: picture-alliance/dpa/AP/Presiency Press Service/Stf

Resmi temaslarda bulunmak üzere Körfez bölgesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'daki görüşmelerini tamamlayıp Türkiye'ye döndü.

Ziyaret dönüşü Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı, temaslarıyla ilgili olarak "Katar'ın son dönemde takındığı olumlu tavır takdire şayandır" ifadesini kullanırken, temaslarında İslam dünyasında birliğin ve beraberliğin kalıcı olması gerektiğine vurgu yaptığını kaydetti.

Ziyareti kapsamında Pazar günü Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El-Ahmet El-Cabir ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı, bugün Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Thani ile görüştü.

Kalın: Taraflar diyalogda mutabık

Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşü öncesi konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, görüşmelerin olumlu geçtiğini kaydetti ve "Taraflar krizin müzakere ve diyalog yoluyla çözümü için mevcut girişimlerin devam ettirilmesi hususunda muhataplarıyla mutabık kalmışlardır" ifadesini kullandı.

Kalın'ın açıklamasında "İslam ülkelerinin birlik içinde hareket etmesinin ve ülkelerin egemenlik haklarının korunmasının önemi vurgulanmıştır. Yatırımlar, turizm ve savunma sanayii başta olmak üzere mevcut ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda mutabık kalınmıştır" ifadeleri yer aldı.

Katar devlet haber ajansı QNA'den yapılan açıklamada iki lider "özellikle Körfez krizinin diplomatik girişimlerle çözümü olmak üzere bölgesel gelişmeleri değerlendirdi" denildi. Taraflar ayrıca terörle mücadele ile savunma ve ticari işbirliği alanlarında çabaların artırılması konusunda anlaştı.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman'ın "terörle mücadele ve teröre kaynak sağlama" alanlarında görüş alışverişinde bulunduğunu kaydetti.

Erdoğan ziyaretinin ilk ayağında Suudi Kralı Selman ile Pazar günü bir araya geldi
Erdoğan ziyaretinin ilk ayağında Suudi Kralı Selman ile Pazar günü bir araya geldiFotoğraf: picture-alliance/Anadolu Agency/K. Ozer

Katar'la ilişkiler

Türkiye ile Katar arasındaki ilişkiler son 10 yıldır olumlu yönde bir gelişme sergiliyor. İki devlet arasındaki yakınlaşma ekonomik ve ticari ilişkilerin ötesinde liderlerinin dönem dönem birbirlerine yaptıkları jestlerle de öne çıkıyor.

Özellikle 15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişimi sırasında Katar Emiri'nin Erdoğan'ı arayarak desteğini açıklayan ilk liderlerden birisi olması ve bunun karşılığında Körfez'de patlak veren krizin en başından beri gönderdiği yardım ve gıda malzemesiyle boykotun etkilerinin hafifletilmesinde Türkiye'nin oynadığı rol, iki ülkeyi hiç olmadığı kadar yakınlaştırmış durumda.

İki ülkenin 2014 yılında imzaladığı anlaşma uyarınca Katar'da halen bir Türk askeri üssü inşa ediliyor. Anlaşma Türkiye'nin üste bin asker konuşlandırmasına imkan veriyor. 5 Haziran'da başlayan krizden bu yana Türkiye'den Katar'a, aralarında zırhlı araçların da bulunduğu askeri sevkiyat devam ediyor.

Körfez krizi

Yaklaşık iki aydır sürmekte olan Körfez krizinde bugüne kadar aralarında ABD, Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu birçok ülke çözüm için girişimlerde bulunsa da mevcut durum henüz değişmedi.

Katar'ı "terör örgütlerine destek" vermekle suçlayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın başını çektiği devletler, bu ülkeye uyguladıkları diplomatik ve ekonomik ablukanın kalkması için 13 maddelik bir talep listesi sunmuş ve bu talepler Katar tarafından reddedilmişti.

Listede yer alan, El Cezire televizyonunun kapatılması ve Katar'daki Türk askeri varlığının sona erdirilmesi talepleri tartışma yaratmıştı.

Gözden geçirilen ve başlığı  "talep" listesinden "prensipler"e dönüştürülen beklentiler geçen hafta Katar yönetimine sunuldu. Yeni liste sadece terör örgütlerine odaklanıyor ve Türk askeri üssüne herhangi bir atıfta bulunmuyor.

© Deutsche Welle Türkçe

DHA/Reuters/AFP,ÇÖ/BK