1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git
Felaket

Ege'de şiddetli deprem

21 Temmuz 2017

Ege Denizi'nde meydana gelen depremde Kos Adası'nda biri Türk iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Deprem Türkiye'nin başta Muğla olmak üzere Ege kıyılarında da hissedilirken can kaybı olmadı.

https://p.dw.com/p/2gupG
Griechenland Erdbeben und Zerstörung auf Kos
KosFotoğraf: Reuters/M. Tory

Ege sahilleri gece yarısı meydana gelen şiddetli depremle sarsıldı. Yunanistan'ın Kos Adası ve Bodrum'da yoğun olarak hissedilen depremde Kos'ta 2 kişi hayatını kaybetti, en az 120 kişi yaralandı. Türkiye'de deprem nedeniyle hayatını kaybeden olmadığı belirtiliyor. Yunan yetkililer ölenlerin birinin Türk diğerinin de İsveç vatandaşı olduğunu duyurdu.

Artçı sarsıntıların sürdüğü deprem bölgesinde açıklama yapan Kos (İstanköy) Belediye Başkanı Yorgo Kyritsis, hayatını kaybeden iki kişinin turistler olduğunu bildirdi. İtfaiye yetkilileri deprem nedeniyle oluşan dalgaların sahilde bir barın çatısının çökmesine neden olduğunu ve ölenlerin bu sırada orada bulunanlar olduğunu belirtti.

Griechenland Seebeben in der Ägäi
Kos Defterdar Camisi’nde hasar meydana geldiFotoğraf: picture alliance/dpa/AP/KosToday/Uncredited

Yunan ANA haber ajansı ve yerel yetkililer depremin büyük hasara yol açtığını duyurdu. Şiddetli deprem nedeniyle meydana gelen dalgalar adada yerleşim yerlerinin sular altında kalmasına yol açtı. Yat limanı kullanılamaz hale gelidi.

Depremin büyüklüğü ile ilgili farklı açıklamalar

TSİ 01.31'de Bodrum ve Kos Adası (İstanköy) açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğü konusunda farklı açıklamalar yapıldı. ABD'li deprem uzmanları büyüklüğü 6,7 olarak verirken, Yunanistan deprem merkezi müdürü Efthymos Lekkas, depremin büyüklüğünü 6,5 olarak açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin 6,2 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

Türkei Erdbeeben in Bitez
Bodrum /BitezFotoğraf: picture alliance/dpa/AP Photo/A. Wieting

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise Gökova Körfezi'nde saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde bir deprem kaydedildiğini duyurdu. İnternet sitesi üzerinden yapılan açıklamada "Depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri Muğla ilinin Bodrum ilçesinin Çamlık köyüdür (10.61 km). Depremin şiddeti VII (Çok güçlü hissedilir) olarak hesaplanmıştır" dendi.

Türkiye'de yaralılar var

Deprem Muğla'nın yanısıra Ege bölgesi ile Akdeniz'in bazı bölgelerinde de hissedildi. Türkiye'de deprem nedeniyle şu ana kadar can kaybı yaşanmadığı ancak yaralıların olduğu haber verildi.

Griechenland Erdbeben und Zerstörung auf Kos
KosFotoğraf: Reuters/M. Tory

Muğla'da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, ekiplerin il geneline dağılıp inceleme başlattığını belirterek, “Çok şiddetli bir deprem ve çok uzun sürdü. Can kaybı olmadı. Ufak tefet duvar yıkıkları bilgisi alıyoruz. Üzücü olan bu panikle yüksekten, pencereden atlayan vatandaşların olduğu, onların da hastaneye kaldırıldığı ile ilgili bilgiler geldi. Trafo yangını, ot yangını gibi ufak yangınlar var. Hemen müdahale edildi. Gelen bilgiler Seydikemer’den Bodrum’a kadar 13 ilçeden can kaybı söz konusu değil. Büyük bir yıkım da söz konusu değil. Sadece duvar yıkılmaları var. Köylerden de bilgi geliyor. Yıkımlar evlerin tamamen yıkılması şeklinde değil, eski, çürük, yığma duvarların yıkımı söz konusu.

Griechenland Erdbeben und Zerstörung auf Kos
Kos adasında tarihi çarşı ve Defterdar Camisi’nde hasar meydana gelirken, caminin minaresi yıkıldıFotoğraf: Reuters/M. Tory

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da can kaybı konusunda bilgi gelmediğini belirterek, "Devlet hastanesine gelen bir vaka yok. Evlerde olan bazı zararlar var. Devrilen dolaplar, kırılan bardaklar, çanaklar var. Şu anda Bodrum Yarımadası’na gelen halk otellerinin bahçesinde sokaklarda duruyorlar. Bir panik yaşanıyor. Yaralı yok şu an için. İki elektrik direği devrildi. Ufak yangınlar var. Yol çökmeleri, toprak kaymaları var” dedi.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/DPA/AFP/DHA/MK,BK