1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

OHAL komisyonuna bir günde 3 bin başvuru

18 Temmuz 2017

KHK ile görevden alınanların dosyalarına bakacak olan OHAL İnceleme Komisyonu göreve başladı. Başbakan Binali Yıldırım bir günde 3 bin 28 başvuru yapıldığını söyledi.

https://p.dw.com/p/2gkhO
Fotoğraf: picture alliance/AA/M. Aktas/Turkish Prime Ministry

OHAL İnceleme Komisyonu'na başvurular ilk günde 3 bini aştı. Başbakan Binali Yıldırım, dün itibariyle başvuru almaya başlayan komisyona ilk mesai gününde 3 bin 28 başvuru gerçekleştiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre AKP'nin meclis grubuna seslenen Yıldırım, yapılan başvurulardan bin 189'unun onaylanarak işleme girdiğini belirtti. Binali Yıldırım, OHAL'in ilanından bir yıl sonra faaliyete geçen komisyona yapılacak toplam başvurunun 120 bin civarında olmasını beklediklerini de söyledi.

Komisyonun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından iç hukuk yolu olarak gösterildiğini vurgulayan Yıldırım, tüm başvuruların tek tek inceleneceğini aktardı.

OHAL Komisyonu, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş, Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Hâkim Esat Işık, Danıştay Tetkik Hâkimi Murat Aytaç, Mülkiye Başmüfettişi Hasan Işıldak, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal ve Devlet Denetleme Kurulu Üyesi Salih Tanrıkulu'ndan oluşuyor.

Yedi üyeli komisyon, iki yıl görev yapacak. Gerek gördüğü takdirde görev süresi birer yıl süreyle uzatılacak. İç hukuk yolunun ilk ayağını oluşturan komisyon tarafından reddedilenler, sırasıyla İdare Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'e başvurabilecek.

Justitia mit Pendelwaage
Fotoğraf: picture-alliance/Ulrich Baumgarten

111 bin 240 kişi ihraç edildi

Binali Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yürürlüğe giren Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile yapılan ihraç ve görevden almaların bir yıllık bilançosunu da açıkladı. 

Başbakan Yıldırım, "Bugüne kadar 168 bin 977 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Bunlardan 33 bin 180'i kamu görevinden uzaklaştırıldı, 111 bin 240'ı ihraç edildi. 35 bin 639 kişi de yapılan incelemelerden sonra görevine iade edildi" dedi.

"Hiçbir devlet kendisine sadakat göstermeyen memurlarla çalışmaz" diyen Yıldırım, "Tabii ki bir temizlik yapılacak. Sonuna kadar yapılacak, hiçbir mikrop kalmayacak şekilde bu temizliği yapacağız" ifadelerini kullandı.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/ÖA,HS