1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Aktivistler için tutuklama talebi

17 Temmuz 2017

İstanbul Büyükada'da gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusu savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

https://p.dw.com/p/2ghQp
Amnesty International Protest Türkei Festnahmen
Fotoğraf: Getty Images/E.Dunand

Büyükada'daki bir seminere 5 Temmuz'da düzenlenen polis baskınında gözaltına alınan 10 insan hakları aktivistinin savcılıktaki ifadeleri tamamlandı. Savcılık, aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in de bulunduğu şüphelileri, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.

Kararı Twitter'dan duyuran Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, "Adalete karşı linç kampanyası kazandı" ifadesini kullandı ve kararın artık hakime kaldığını belirtti.

Yapılan polis baskınında Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acı, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran ve eski Mazlum Der'li aktivist Şeyhmus Özbekli'nin yanı sıra Alman Peter Steudtner ve İsveçli Ali Gharavi isimli iki yabancı eğitmen de gözaltına alınmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Gardner,  daha önce DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, 5 Temmuz'da gözaltına alındıktan sonra 11 Temmuz günü gözaltı süreleri 7 gün uzatılan 10 insan hakları savunucusunun dosyasına getirilen gizlilik kararı sebebiyle tam olarak ne ile suçlandıklarını bilmediklerini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 8 Temmuz'da Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 zirvesinde yaptığı açıklamada, Büyükada'da gözaltına alınan aktivistlerle ilgili "Onlar adeta 15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir. Gelen istihbarat üzerine gözaltına alınmıştır" ifadesini kullanmıştı.

Aktivistlerin gözaltına alınmasına tepki

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, aktivistler terör örgütü üyeliği ile suçlanıyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssel, “İnsan hakları savunucularının çok yüksek ihtimalle işkence gördüklerinden ya da daha farklı biçimde korkunç ve onur kırıcı şekilde muameleye maruz kaldıklarından endişe ediyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/CÖ/HS