1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Gülmen ve Özakça için Köln’de gösteri

27 Mayıs 2017

Almanya’da bir grup Barış Akademisyeni açlık grevindeyken tutuklanan öğretim görevlisi Nuriye Gülmen ve sınıf öğretmeni Semih Özakça'ya destek için Köln kentinde gösteri düzenledi.

https://p.dw.com/p/2dgR4
Türkei - Hungerstreik - Nuriye Gülmen und Semih Özakca
Fotoğraf: DW/C. Özdemir

Yaklaşık 70 kişinin katıldığı gösteride Gülmen ve Özakça'nın serbest bırakılması ve işlerine iade edilmesi için Türkiye hükümetine çağrı yapıldı. Türkçe, Almanca ve İngilizce olmak üzere üç dilde okunan bildiride şu ifadelere yer verildi: "Bizler, Almanya’da bulunan bir grup Barış Akademisyeni olarak Türkiye Devleti’ne sesleniyoruz: Ülkenin muhaliflerine karşı uygulanan bu düşman hukuku rejimine bir son verilmelidir. Hükümet, Nuriye ve Semih’in her geçen saat artan ölüm riskine karşılık derhal adım atmalıdır. Hukuksuz biçimde işten atılan kamu emekçileri işlerine iade edilmeli, ihlal edilmiş hakların telafisi için gerekli hukuki mekanizmalar harekete geçirilmelidir."

Gösteride okunan bildiri, dün de Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen dayanışma eyleminde kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Köln'deki gösteride ayrıca açlık grevinin 80'inci gününde bulunan Gülmen’in perşembe günü Ankara Sincan Cezaevi’nden yazdığı mektup Türkçe ve Almanca tercümesiyle paylaşıldı.

Köln'de Gülmen ve Özakça'ya destek eylemi

Gürer: Ölümlerin önüne geçmek demokratik kamuoyunun elinde

Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan akademisyenlerden Yrd. Doç. Çetin Gürer Deutsche Welle Türkçe’ye yaptığı açıklamada "Geçtiğimiz günlerde tam bir terör devleti uygulamasıyla evlerine operasyon düzenlendi, her iki arkadaşımız da gözaltına alındılar ve çok sudan ya da komik denebilecek sebeplerle iki arkadaşımız tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiler ve tutuklandılar" dedi.

Açlık grevinde hayati risklerin ortaya çıkmaya başladığını vurgulayan Gürer "Bir an önce tüm demokratik kamuoyunu, Türkiyeli aynı zamanda Avrupalı demokratik kamuoyunu bu ölümlerin önüne geçmesi noktasında hükümete adım attırmaya dönük ve açlık grevindeki arkadaşlarımızın taleplerinin kabul edilmesi noktasında bir duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz. Bu ölümlerin önüne geçmek aslında demokratik kamuoyunun elinde" diye konuştu.

Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edilen akademisyenlerden Betül Havva Yılmaz ise Deutsche Welle Türkçe’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Arkadaşlarımız 80 gündür açlık grevindeler. Onların haklı taleplerini biz de tekrarlıyoruz. OHAL kaldırılsın, keyfi ve hukuksuz işten atılmalar sonlandırılsın, devrimci demokrat kamu emekçileri işlerine iade edilsin, Nuriye ve Semih işlerine iade edilsin. Her neredeysek onların yanındayız."

Dayanışma eylemlerine öncülük eden Barış Akademisyenleri, Gülmen ve Özakça'ya dair talepleri gerçekleştirilene dek benzer etkinlikler düzenleyeceklerini belirttiler.

©Deutsche Welle Türkçe

DW/CÖ/ÇÖ/EC/SÖ