1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

HRW'den Avrupa Birliği'ne Türkiye çağrısı

24 Mayıs 2017

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesinin, Türkiye'deki insan haklarının iyileştirilmesine bağımlı hale getirilmesini istedi.

https://p.dw.com/p/2dVnG
Bulgarisch-türkische Grenze
Fotoğraf: picture-alliance/Joker/est&ost/M. Fejer

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), AB ile Türkiye arasında düzenlenecek zirve öncesi bir çağrı yaparak, Türkiye ile ekonomik işbirliğinin genişletilmesinin Türkiye'deki insan haklarının iyileştirilmesine bağımlı hale getirilmesini talep etti.

Örgütten yapılan çağrıda, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'den, Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacakları görüşmede, Gümrük Birliği'nin genişletilmesi yönündeki çabalardan ancak bu şekilde sonuç çıkabileceğini net bir şekilde ortaya koymaları istendi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Türkiye'de bir insan hakları ve hukuk devleti krizi olduğunu" belirterek, devletin iktidarı eleştirenlere yönelik tutumuna son vermesini talep etti. Örgüt, Tusk ve Juncker'e Perşembe günü yapılacak görüşmede tutuklu gazeteci ve muhaliflerin serbest bırakılmaları için Erdoğan'ı zorlamaları çağrısı yaptı.

Açıklamada ayrıca Erdoğan'ın olağanüstü hâli kaldırması ve idam cezasının yeniden geri getirilmesine yönelik olası planları da iptal etmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Referandum sonrası ilk buluşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumu sonrası ilk kez AB yetkilileriyle bir araya gelecek.

Türkiye ile sıkıntılı bir dönemden geçen AB, Gümrük Birliği anlaşmasının genişletmesi için çaba gösteriyor. 1 Ocak 1996'da yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesi, Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016’da imzalanan mülteci anlaşmasının bir parçası idi. Anlaşma, 2016 yılı sonuna kadar müzakerelere başlanmasını öngörüyordu.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/dpa,GA/CÖ