1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

AKP'de ikinci Erdoğan dönemi başladı

21 Mayıs 2017

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Adalet ve Kalkınma Partisi 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde yeniden partinin genel başkanlığına seçildi.

https://p.dw.com/p/2dJJf
Türkei - AKP-Parteitag - Präsident Recep Tayyip Erdoğan
Fotoğraf: Reuters/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace

Adalet ve Kalkınma Partisi 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde 1370 delegenin imzasıyla genel başkanlığa tek aday olarak gösterilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1414 oyla yeniden partinin genel başkanlığına seçildi. Erdoğan seçim sonrasında delegelere hitaben yaptığı teşekkür konuşmasında "Yeni dönemde daha büyük işler başaracağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti genel başkanı seçilmesiyle Türkiye'de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişte önemli bir adım daha atılmış oldu. Erdoğan 16 Nisan'daki Anayasa referandumunun mümkün kılmasıyla 2 Mayıs'ta kurucusu olduğu AKP'ye yeniden üye olmuştu.

Ankara'dan ve şehir dışından otobüslerle gelen çok sayıda AKP'li, sabah erken saatlerden itibaren Kongre'nin yapılacağı Ankara Spor Salonu önünde toplandı.

Olağanüstü kongre, T.C. Cumhurbaşkanlığı'nın resmi twitter hesabı üzerinden de canlı olarak yayınlandı.

Kongrede seçilmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan delegelere hitaben bir konuşma yaptı. 998 gün sonra AKP'nin kongresinde kürsüye çıkan Erdoğan "AK Parti; yolu da, kaderi de, ülkemizle, milletimizle bütünleşmiş bir partidir. O günü hatırlarsınız. 998 gün sonra aynı salonda nerede kalmıştık diye yine aynı salondayız" dedi.

Konuşmasında olağanüstü hal uygulamasına da değinen Erdoğan "OHAL ne zaman kalkacak' diyorlar? Benim ülkemde devlet yıkılmaya çalışılıyor, siz bize hangi yüzle soruyorsunuz. Kalkmayacak. Ne zamana kadar? Durum huzura kavuştuğumuz ana kadar. Neyiniz eksik? Fabrikalarınız mı çalışmıyor, neden OHAL kalksın? Abdullah Bey'in başbakanlık dönemiydi, 1 ayda OHAL'i kaldırdık. Biz OHAL'i ülkemizin huzuru için uzattık, uzatıyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'de artık hiçbir şeyin 15 Temmuz öncesi gibi olmayacağı bilinmelidir" diye konuştu.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilere de değinen Erdoğan "AB’nin artık ülkemizin onurunu hiçe sayan iki yüzlü tavrına daha fazla tahammül etmek zorunda değiliz. AB ya bize verdiği sözleri tutar ya da herkes kendi bildiğini yapar. Bizim tercihimiz her şeye rağmen yolumuz AB ile devam etmektir. Burada kararı verecek olan AB’dir" dedi.

Parti teşkilatlarında değişikliğe gidileceğinin sinyalini veren Erdoğan "İnşallah bu Olağanüstü Büyük  Kongreyle beraber il, ilçe, belde teşkilatlarımızda süratle bir yenilenmeye  gideceğiz. Ardından 6 aylık bir yol haritasını da halkımızla inşallah paylaşacağız" diye konuştu.

Türkei Parteitag AKP in Ankara
Fotoğraf: picture-alliance/dpa/B. Ozbilici

Kongrede tüzük de değişti

Kongrede, tek gündem maddesi genel başkanlık seçimi değildi. Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) da yeniden şekillendi, parti tüzüğünde 11 maddelik değişiklik yapıldı. Parti tüzüğünün 4. maddesine, 16. fıkra olarak "AKP, temel amaç ve hedefler doğrultusunda, 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' anlayışını sarsılmaz bir ilke olarak kabul eder" ibaresi eklendi.

Parti tüzüğünde genel başkan vekilliği getirildi, tüzüğe "genel başkan vekili, MKYK üyeleri arasından genel başkan tarafından belirlenir. Genel başkan vekili, genel başkanın verdiği görevleri ifa eder, yetkileri kullanır. Genel başkanın yokluğunda genel başkan vekili, MKYK ve MYK toplantılarına başkanlık eder" ibaresi konuldu. Erdoğan'ın genel başkan seçilmesiyle Binali Yıldırım'ın yeni dönemdeki unvanı "AKP Genel Başkan Vekili" oldu.

©Deutsche Welle Türkçe

DW,dha/MK,EC