1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

CHP Danıştay’a başvurdu

21 Nisan 2017

Cumhuriyet Halk Partisi, Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılması kararıyla ilgili Danıştay’a başvuruda bulundu. Başvuruda yürütmeyi durdurma talebinde de bulunuldu.

https://p.dw.com/p/2bhXg
Türkei istanbul Referendum Auszählung Stimmen
Fotoğraf: Getty Images/AFP/O. Kose

CHP avukatı ve eski Konya Milletvekili Atilla Kart Danıştay'a dava dilekçesini verdikten sonra basın mensuplarına açıklama yaptı. Yapılan başvurunun idari işleme yönelik olduğunu vurgulayan Atilla Kart başvuru sonuçlanmadan YSK'nın resmi sonuçları açıklamasının anayasa ihlali anlamına geleceğini belirtti.

"Başvurunun kesin sonucuna kadar yürütmenin durdurulması talebinde de bulunduk" diyen Avukat Atilla Kart, YSK'nın Danıştay kararı netleşmeden seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerektiğini belirtti.

Danıştay'dan olumsuz bir karar çıkması halinde "hem iç hukuk hem uluslararası hukuk anlamında tüm hukuk yollarının” kullanılacağını söyleyen Avukat Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru koşullarının CHP Genel Merkezi tarafından değerlendirildiğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan konuya ilişkin başvuru öncesinde yazılı bir açıklama yapmıştı. Tezcan açıklamasında "Mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle bugün Danıştay'da dava açıyoruz. Ayrıca dava sonuna kadar halk oylaması sonuçlarının kesinleştirilmesinin önlenmesi için yürütmeyi durdurma talep ediyoruz” ifadelerine yer vermişti.

Yıldırım: İstedikleri yere gidebilirler 

Türkische Ministerpräsident Binali Yildirim
Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım Fotoğraf: Reuters/Y. Kourtoglou

CHP'nin Danıştay'a gitme kararı ile ilgili konuşan Başbakan Binali Yıldırım da "Seçimler konusunda, YSK'nın verdiği karar kesindir. Bunun üzerine herhangi bir yargı yolu yoktur. Buna rağmen istedikleri yere gidebilirler. Neticede, milletin kararının üzerine hiçbir mahkeme, karar ihdas edemez" değerlendirmesini yaptı. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 16 Nisan'da yapılan referandum ile ilgili CHP'nin tüm itirazlarını reddetmişti. YSK, "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının gerekçesini de "YSK tarafından üretildiğinden kuşku duyulmayan oy pusulası ve zarf kullanılması halinde bunun sandık kurulu tarafından mühürleme işlemi yapılmamasının oyun geçersiz sayılması için tek başına yeterli sebep oluşturmadığı" şeklinde açıklamıştı.

©Deutsche Welle Türkçe

DW/DHA/EC/HS