1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

YSK itiraz başvurularını reddetti

19 Nisan 2017

Yüksek Seçim Kurulu, mühürsüz oy pusulaları ile ilgili olarak referandumun iptal başvurusunu reddetti. Karara tepki gösteren CHP ise bütün hukuki yolları deneyeceğini açıkladı.

https://p.dw.com/p/2bXB8
Fotoğraf: picture-alliance/dpa/E. Tazegul

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 16 Nisan'da yapılan referandum ile ilgili CHP'nin tüm itirazlarını reddetti. YSK, itirazların 10 üyenin ret, bir üyenin kabul yönündeki oyuyla oy çokluğu ile alındığını açıkladı. YSK yazılı açıklamasında CHP, HDP ve Vatan Partisi tarafından yapılan itirazların ayrı ayrı görüşüldüğünü ve ayrı ayrı oylandığını belirtii. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'nın kararının ardından CNNTürk’e yaptığı açıklamada, YSK’nın kararının seçimleri gayri meşru bir noktaya getirdiğini söyledi. Referandum öncesinde sorunlu bir kampanya süreci yaşandığını söyleyen Tezcan, "YSK bu kararı vermek süretiyle Seçim Kanunu‘na açık bir aykırılıkla mühürsüz zarfları geçerli hale getirmiştir. Meşruiyet sorununu büyüterek devam ettirmiştir. YSK seçim hilesine fırsat vermiştir. Organize bir seçim hilesine” dedi. 

CHP’nin bundan sonra da bütün hukuk yollarını işleteceğini söyleyen Tezcan, “Öncelikle mücadelenin hukuki boyutunda nereye kadar gideceğimize karar vereceğiz. Yarın hukukçularla biraraya gelerek Anayasa Mahkemesi, AİHM gibi seçenekleri görüşeceğiz. Ayrıca yetkili organlarımızca siyasi bir karar da verilecek” ifadelerini kullandı. 

Türkei Protest gegen Referendum in Istanbul | Caglayan Gericht, Übergabe Petition
YSK'nın mühürsüz oy kararına tepkiler sürüyor Fotoğraf: Getty Images/AFP/O. Koze

CHP TBMM'den çekilecek mi? 

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke ise bugün yaptığı açıklamada "İlan edilen bu referandumun sonucunu tanımıyoruz'' demiş ve “'Bunun için demokratik tüm haklarımızı kullanacağımızdan şüphemiz olmasın. Her türlü deyince Meclis'ten çekilmekten de çalışmaya devam etmek de buna girer'' diye konuşmuştu. 

Böke’nin açıklamalarının ardından TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP'ye toplumun değişik kesimlerinden böyle bir öneri geldiğini söyledi ancak meclisten çekilmeyeceklerini ifade etti. 

Gök, “Toplumun büyük kesiminde çok büyük öfke görülmektedir. Toplumun değişik kesimlerinden CHP’ye böyle bir öneri de gelmiştir. CHP toplumun değişik kesimleriyle istişarelerin sürdürmektedir. Fakat MYK’da yapılan değerlendirmelerde böyle bir kararın uygun olmayacağı kararına varılmıştır. CHP elindeki bütün meşru imkanları kullanarak Gazi Meclisi sonuna kadar koruma kararı içerisindedir“ şeklinde konuştu. 

YSK'nın gerekçesi 

16 Nisan'da yapılan referanduma ilişkin YSK'nın mühürsüz oy pusulaların kabul edileceği yönündeki açıklaması tartışmaya neden olmuştu. YSK, "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının gerekçesini de "YSK tarafından üretildiğinden kuşku duyulmayan oy pusulası ve zarf kullanılması halinde bunun sandık kurulu tarafından mühürleme işlemi yapılmamasının oyun geçersiz sayılması için tek başına yeterli sebep oluşturmadığı" şeklinde açıklamıştı. 

Uluslararası gözlemcilerin eleştirisi 

YSK'nın kararı uluslararası gözlemcilerin de eleştirisine neden oluyor. Referandum sürecini izleyen AGİT'in Beş Seçim Gözlemcisi Michael Georg Link, usulsüzlük iddialarının araştırılması gerektiğini söyledi. Alman basınına konuşan Link, YSK'nın yanlış ya da mühürsüz oyları geçerli sayma kararının Türk yasalarına aykırı olduğu sabittir” dedi. 

© Deutsche Welle Türkçe

DW/DHA/HT/HS