1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Türkiye dışında Erdoğan'a destek azaldı

17 Nisan 2017

Referandumun sonucunda Türkiye dışında sandığa giden seçmen de önemli rol oynadı. Ancak yurt dışı seçmeninin 2014'deki cumhurbaşkanlığı seçimine kıyasla Erdoğan'a desteğinin azaldığı görüldü.

https://p.dw.com/p/2bMDX
Fotoğraf: picture-alliance/dpa/P. Zinken

Türkiye genelinde seçime katılım yüzde 86 olarak kayıtlara geçerken bu oran yurt dışında yüzde 47 civarında gerçekleşti. Yurt dışındaki katılım Türkiye'dekinin yarısı kadar olsa da Türkiye dışında sandığa giden seçmen oranı şu ana kadar yapılan seçimlerde en yüksek seviyede kaydedilmiş oldu. 

Türkiye dışında 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmenin yüzde 8'i, Kasım 2015 genel seçimlerinde ise yüzde 41.5'i oy kullanmıştı. 

Almanya ve Hollanda krizleri

Kasım 2015 genel seçimleriyle karşılaştırıldığında Almanya ve Hollanda'da seçime katılım bakımından büyük bir değişim yaşanmadı. Ancak referandum öncesi Almanya ve Hollanda ile AKP hükümeti arasında yaşanan gerginliğin katılıma az da olsa yansıdığı gözlendi.

2015'te Almanya'da katılım oranı yüzde 41 ve Hollanda'da yüzde 46'ydı. Pazar günkü referandumda ise Almanya'daki seçmenin yüzde 46'dan fazlası sandığa gitti ve yüzde 63 değişikliklere "Evet" oyu verdi. Kasım 2015 genel seçimlerinde seçmenin yüzde 60'ı AKP'ye destek vermişti.

Hollanda'da ise referanduma katılım yüzde 48'e ulaştı. 2015'te bu ülkedeki seçmenin yüzde 70'i AKP'yi desteklerken referandumdaki Evet oyları  yüzde 71 oldu.

MHP ittifakı

Yurt dışı oylarına bakıldığına öne çıkan bir diğer unsur da AKP ile MHP arasındaki ittifakın sandığa yansımaması.

Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP, yurt dışındaki oyların toplam yüzde 56'sını, MHP de yüzde 7'sini almıştı. Anayasa referandum sonuçlarına göre bu iki partinin oluşturduğu "Evet" kampı yurt dışındaki oyların yüzde 59'unu alabildi.

Erdoğan'a destek 

16 Nisan referandumu Erdoğan'a yurt dışında seçmenin desteği açısından da dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışındaki oyların yüzde 62'sinden fazlasını alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu referandumda ise MHP ile işbirliğine rağmen Türkiye dışında toplamda yüzde 59 oranında destek bulabildi.

Ağustos 2014 seçiminde Almanya'da yüzde 68 destek alan Erdoğan, bu referandumda yüzde 63 oranında "Evet" desteği elde edebildi. Hollanda'daki oy dağılımına bakıldığında ise 2014'te yüzde 79'un desteğini arkasına alan Erdoğan'ın 16 Nisan referandumunda yüzde 71 destek alabildiği gözlendi.

2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a yüzde 51 ile destek vermiş ve Türkiye kökenli Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı İsveç'te de referandumda yüzde 53 oranında "Hayır" oyu çıktı.

Renk değiştiren bir diğer ülke ise Avustralya. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması için yüzde 56 destek vermişken, anayasa değişikliğinde ise yüzde 58 oranında karşıt görüş hakim geldi.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına 2014'te yüzde 80 ile Avrupa'da en çok destek vermiş olan Avusturya'da da referandumda "Evet" diyenlerin oranın yüzde 73'e gerilediği görüldü.

©Deutsche Welle Türkçe

Çağrı Özdemir