1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

YSK Başkanı'ndan mühürsüz oy açıklaması

17 Nisan 2017

YSK Başkanı Sadi Güven, mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına yönelik bir açıklama daha yaptı. Güven, kaç tane mühürsüz oy pusulası olduğunun bilinemeyeceğini belirtti.

https://p.dw.com/p/2bL2R
Türkei Referendum Auszählung in Gaziantep
Fotoğraf: picture alliance/AA/K. Kocalar

Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumunda, oylama sırasında aldığı kararla mühürlenmemiş oy pusulalarını geçerli sayan Yüksek Seçim Kurulu'ndan pazartesi günü yeniden, ‘tartışmalı karara’ ilişkin bir açıklama yapıldı.

Açıklamayı yapan YSK Başkanı Sadi Güven, "tartışmaya konu olan, geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusula ve zarflarının YSK tarafından imal edildiğini belirtti.

Güven, Ankara'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, oy verme işlemi sırasında geçerli sayma kararı aldıkları oy pusulalarının, doğru, sahte olmayan oy pusulası ve zarflar olduğunu, sahte olan oy pusulası ve zarfların ise geçerli olmadığını kaydetti.

Kararın, mühürsüz oy pusulalarının sisteme girilmeden ve siyasi partilerle paylaşılmadan alındığını bir kez daha tekrarlayan Güven, "Şu anda ne bizim ne de siyasi partilerin kaç tane böyle oy var, onu bilmemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.

Mühürsüz geçerli sayılan oylara ilişkin, "Biz, şu an itibariyle bin midir, 5 bin midir, 10 bin midir, 20 bin midir,  gerçekten bilmiyoruz. Bunlar itiraz üzerine yeniden geldiğinde, gelir mi, gelmez mi; onu da bilmiyorum. Bir bakılır" diyen YSK Başkanı, oyları geçerli saydıklarını, il ve ilçe seçim kurullarının sonuçları değerlendirmek zorunda olduklarını ifade etti.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/DHA/GA/SÖ