1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Anayasa değişikliklerine yüzde 51 Evet

16 Nisan 2017

Türkiye'de yeni bir cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören Anayasa değişiklikleri için yapılan referandumda sandıktan yüzde 51,2 oranında "Evet" çıktı. Seçmenlerin yüzde 48,8'i ise "Hayır" dedi.

https://p.dw.com/p/2bKRM
Karte Türkei Referendum Abstimmungsergebnis nach Wahlkreisen TUR

Türkiye'de Anayasa'nın 18 maddesinde öngörülen değişikliklere referandumda oy kullanan seçmenlerin yüzde 51,2'si onay verdi. Yeni bir cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören değişiklikler seçmenlerin yüzde 48,8'i Hayır oyu kullandı.

48 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı referanduma katılım yüzde 85'nin üzerinde oldu. Anayasa değişikliğine onay, yaklaşık 1 milyon 100 bin oy farkı ile verildi. Üç büyük kent olan İstanbul yüzde 48 Evet, Ankara yüzde 51 Hayır ve İzmir yüzde 68 oranında Hayır oyu verdi. 

YSK'dan açıklama

Yüksek Seçim Kurulu'nun oy sayım işlemi sürerken aldığı tartışmalı kararın yankıları sürüyor. YSK'nın dışarıdan getirildikleri kanıtlanmadıkça mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına hükmetmesi, başta CHP ve bazı hukukçular olmak üzere birçok kesimin tepkisini çekmişti. Referandumun neticelenmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen YSK Başkanı Sadi Güven ise, "Yüksek Seçim Kurulu, sandık kurulu tarafından mühürlenmemiş oy pusulası ve oy zarflarının geçerli olduğuna ilişkin kararı ilk kez almamıştır" dedi.

YSK Başkanı Güven, seçmene mühürsüz verilen oy pusulalarının, geçersiz sayılmalarını gerektirecek nitelikte görülmediğini belirterek, "Bu nitelikte olan oy pusulalarının geçerli sayılmasına karar verilmiştir. Kurulumuz bu kararı oy verme işlemi sonuçları sisteme aktarılmadan ve oy birliğiyle almıştır" ifadesini kullandı.

Güven, sandıktan resmi olmayan sonuçlara göre 'Evet' çıktığını ise şu sözlerle teyit etti: "Halk oylamasında 'Evet' çıkmıştır. Kesin sonuçlar itirazlar değerlendirildikten sonra en geç 11-12 gün sonra açıklanacaktır."

Güneydoğu ve yurt dışı oyları

Güneydoğu'daki illerin oyu ise Hayır oldu. En yüksek Hayır oyu Tunceli'den çıktı. Tunceli'deki seçmenin yüzde 80'inden fazlası Hayır oyu verdi. Türkiye genelinde toplam 81 ilden 48'inde Evet, 33'ünde Hayır oyları çoğunluktaydı.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda 18 maddede değişiklik yapılmasını öngören referandum için yurt dışında yaklaşık 3 milyon seçmen oy kullandı. Yurt dışından Türkiye'ye görütülerek sayılan oylardan yüzde 59 Evet, yüzde 41 Hayır oldu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre 55 milyon 319 bin 222 kayıtlı seçmenin bulunduğu Türkiye'de toplam 167 bin 140 sandıkta oy kullanıldı.

Yoğun önlemler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçimlerin 2 bin 199 civarında kamerayla gözetim altında tutulduğunu ve ekranlardan takip edildiğini açıkladı.

Soylu ayrıca seçimden önce yaptığı açıklamada da gün boyunca 251 bin 788 emniyet ile 128 bin 445 jandarma personelinin görev alacağını bildirmişti.

Referandumdaki 'mühürsüz zarf' tartışmalarının ardından gözlerin çevrildiği Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) açıklama geldi.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/ÖA/HS/CÖ/BÖ