1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Erdoğan’dan Avrupa'ya: Faşistsiniz faşist

26 Mart 2017

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tepki gören ''faşist'' nitelemesini tekrarlayarak Avrupa’ya yüklendi. Erdoğan Almanya'ya yönelik olarak da NSU davası ve Solingen faciası ile ilgili eleştiriler yöneltti.

https://p.dw.com/p/2ZyGo
Tayyip Erdogan Präsidnet Türkei
Fotoğraf: Reuters/Turkey Presidential Palace

İstanbul Gaziosmanpaşa'da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Avrupa'ya ağır eleştirilerde bulundu. Avrupa'nın Türkiye'ye karşı tutumunu eleştiren Erdoğan, konuşmasında Almanya'yı da hedef aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanına 'diktatör' diyeceksin, bunlara 'faşist' dediğimiz zaman beyler rahatsız oluyor, 'Nazi' dediğimiz zaman rahatsız oluyor. Bak belgeyle konuşuyorum. Camilerimizin duvarına gamalı haç işaretlerini koyan siz değil misiniz? Onlara karşı verilmiş bir mücadeleniz var mı? Camilerimizi yakıp yıkmadınız mı? Solingen faciasını biz bir kenara koyabilir miyiz? NSU davasını bir kenara koyabilir miyiz? Hala çözmediniz, hala sürüncemede bekletiyorsunuz. Faşistsiniz, faşist".

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başta Almanya ve Başbakan Merkel olmak üzere Avrupa'ya yönelik "Nazi" benzetmesi iki taraf arasında gerilime ve Avrupa'nın tepkisine neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta katıldığı CNN Türk/ Kanal D televizyonlarının ortak yayınında da "Bana diktatör demeyi devam ettikleri sürece, bu kavramlara hitap etmeye devam edeceğim" demişti.

 

''Terör örgütüne destek veren onlarla aynı saftadır''

16 Nisan referandumundan ‘evet' çıkmasının önünü kesmek için hem içeride hem de dışarıda seferberlik ilan edildiğini öne süren Erdoğan, Avrupa'yı terör örgütlerini destek vermemesi yönünde uyardı. Cumhurbaşkanı, "Her kim gelip burnumuzun dibimde ülkemizi parçalamak için terör örgütleriyle iş birliği yaparsa külahları değişiriz. Terör örgütleri için Türkiye gibi bir ülkeyi karşısına alan her ülkeyi, aklına başına devşirmesi için uyarıyoruz. Bir taraftan NATO'da beraber olacağız. Bana silah vermeyecek, terör örgütüne silah verecek. Var mı böyle bir şey? Televizyon programlarında konuşanlara sesleniyorum; bu hesabı da iyi yapın. Dünyanın her yerinde kural aynıdır; terör örgütüne destek veren onlarla aynı saftadır" dedi.

Niederlande Demonstrationen für Erdogan in Rotterdam
Fotoğraf: Reuters/Y. Herman

Türkiye'nin her ülkeyle ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilerini geliştrmeyi hedeflediğini söyleyen Erdoğan, "Fakat 54 yıl bizi kapısında bekleten Avrupa Birliği'ne ne diyeceğiz?'' diye konuştu.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/dpa, SÖ/MT